Sinds ik een muffinvorm heb bak ik elke week muffins, vooral omdat het (naast erg lekker) zo ontzettend makkelijk is. De muffins zijn snel klaar en je hebt een lekkere traktatie of gezond tussendoortje voor de hele week. Deze plantaardige chocolade muffins heb ik deze week voor het eerst gemaakt. Ik wilde graag muffins bakken die net zo rijk en intens smaken als de versie met boter, eieren en geraffineerde suiker. Volgens mij is dat wel gelukt. De muffins hebben een intense chocolade smaak, zijn lekker zoet en de kokosmelk in het recept zorgt voor een romige structuur.

Wat deze muffins écht lekker maakt is het stukje pure chocola wat je meebakt in het beslag. Dit stukje chocola leg je bovenop de muffin. Terwijl de muffin bakt smelt het stukje chocola en als de muffin afkoelt wordt de chocola heerlijk knapperig. Als je in zo’n muffin bijt kom je bovenop dus een groot stuk pure chocolade tegen. HEERLIJK.

Ingrediënten voor de chocolade muffins

voor 12 muffins

benodigdheden: muffinvorm

  • 300 gram biologische bloem, ik gebruik spelt
  • 50 gram cacao poeder
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 fijn geprakte banaan
  • 1 eetlepel appelazijn
  • snuf zeezout
  • 300 ml kokosmelk
  • ongeveer 1/2 reep pure chocolade, in 12 blokjes gebroken

Zo maak je het

  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom: speltbloem, cacao, suiker, soda en het zeezout.
  2. Meet 300ml kokosmelk af en meng dit met 1 eetlepel azijn. Laat even 5 minuutjes staan.
  3. Prak de banaan en voeg deze toe aan de droge ingrediënten. Voeg na 5 minuten ook het kokosmelk/azijn mengsel toe.
  4. Vervolgens spatel je alles door tot er een mooi egaal beslag ontstaat. Spatel vooral rustig, zodra het gemengd is kun je stoppen met spatelen (als je teveel gaat roeren of mixen worden de muffins minder luchtig en zacht).
  5. Vet een muffinvorm in en verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Je kunt ook papieren muffin vormpjes gebruiken.
  6. Leg een stukje pure chocola bovenop elke muffin en plaats de muffins in de oven. Bak op 180 ºC voor 20-25 minuten. Bak de muffins zeker niet te lang!

Chocolade fan? Probeer ook eens deze plantaardige bromnies met bosbessenroom