De zomer is voorbij, het weer is omgeslagen en de tijd van lekkere soepen en stamppotten is aangebroken. Dit recept voor zuurkoolstamppot is relatief goedkoop en staat snel op tafel. Als planteneter moet je stamppotten een beetje opleuken. Haal de rookworst en het spek weg, en er blijven alleen aardappelen en groente over. Niks mis mee natuurlijk, maar het kan een stuk lekkerder. Deze versie van zuurkoolstamppot heb ik opgeleukt met tropische ananas en een heerlijke kruidige bonensaus. De bonensaus doet het goed als vervanger van de klassieke rookworst en is een stuk gezonder voor ons en de planeet. Ik hoop dat je deze stamppot gaat maken!



Ingrediรซnten voor de zuurkoolstamppot met kruidige bonensaus

2 personen



De kruidige bonensaus

  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 puntpaprika
  • 3 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 bouillonblokje
  • 250 gram bruine bonen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder
  • 4 theelepels zoete ketjap
  • 200 ml water
  • 1 eetlepels kokosbloesem- of palmsuiker

De zuurkoolstamppot

  • 1 pakje zuurkool (500 gram)
  • vastkokende aardappelen, ik gebruik voor 2 personen 1 kilo aardappelen.
  • 200 gram ananas
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken. Kook de aardappelen gaar in een grote pan met water.
  2. Snijd de uien in halve ringen, de champignons in plakken en de paprika in kleine blokjes.
  3. Verwarm een koekenpan en bak de uien glazig (in water of olie). Voeg daarna de champignons, paprika, bonen, tomatenpuree en 2 uitgeperste teentjes knoflook toe. Bak even 10 minuutjes mee.
  4. Vervolgens voeg je 200ml water, 1/2 bouillonblokje, de kokosbloesemsuiker, ketjap en paprikapoeder toe. Laat pruttelen op middelhoog vuur totdat alle groenten zacht zijn en de saus een beetje is ingekookt. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  5. Spoel de zuurkool even af onder de kraan. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en stamp je ze tot puree (met eventueel een scheutje plantaardige melk). Roer de zuurkool erdoorheen, samen met 200 gram ananas (in kleine stukjes gesneden).
  6. Serveer de stamppot met de bonensaus. Eet smakelijk!