Zoetzure groenten
Zoetzure groenten worden ook wel tafelzuur genoemd. Augurken zijn daar een bekend voorbeeld van. Maar wist je dat je dit met allerlei soorten groenten kunt doen? In dit recept gebruik ik radijsjes, maar andere groenten die je kunt gebruiken zijn: komkommers, geraspte wortel, uien, paprika en bloemkool. Ook kun je allerlei combinaties maken: voeg verse kruiden toe zoals dille of peterselie, gebruik knoflook of zwarte peper en wat dacht je van een beetje kerrie of kurkuma? De mogelijkheden zijn eindeloos.
Tafelzuur maken is behalve lekker ook ontzettend handig. Het zorgt er namelijk voor dat je nog maanden van de groenten kunt genieten. Ideaal wanneer je een moestuin hebt. Ook bevat de pot augurken in de supermarkt vaak geraffineerde suikers en E-nummers, jouw zelfgemaakte versie is dus een stuk gezonder!
Ingrediënten voor het zoetzuur van radijs
- een paar bosjes radijs
- appelazijn (of gewone natuurazijn)
- ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
- water
- eventueel wat kruiden zoals knoflook of peper
- snuf zeezout
Benodigdheden:
- een paar schone glazen potten
- steelpannetje
Dit is geen recept met exacte hoeveelheden. Je kunt zoveel maken als je zelf wilt en je kunt het zo zoet of zuur maken als je zelft wilt.
Die verhouding voor 500ml zoetzuur mengsel die ik gebruik is:
- 200 ml appelazijn
- 300 ml water
- 4 eetlepels ruwe rietsuiker.
Ik gebruik dus 2 delen azijn op 3 delen water en voeg daar naar smaak suiker aan toe.
Zo maak je het
- Was de groenten (in dit geval de radijsjes) en snijd ze in mooie dunne plakjes. Doe de groente in een schone glazen pot.
- Maak het zoetzure mengsel: 200ml azijn, 300ml water en 4 eetlepels ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker. Meng alles goed en verwarm het daarna in een pannetje op middelhoog vuur. Wanneer het begint te koken zet je het vuur uit en giet je het hete mengsel over de groenten.
- Draai de deksel op de pot en laat het geheel goed afkoelen.
- Bewaar het in de koelkast, de groenten kun je op deze manier 3 maanden bewaren. Wanneer je radijsjes hebt gebruik zul je zien dat na 1 dag alle radijsjes prachtig roze zijn gekleurd.
Tip: ik vind de zoetzure radijsjes heerlijk op een boterham met avocado, een beetje zwarte peper en wat kiemen!
Probeer ook eens dit recept voor zelfgemaakte augurken met paprika en kruiden