Het inmaken van augurken en andere groenten is bij ons thuis echt een traditie geworden. Behalve dat het erg lekker is, is het ook soms ook een noodzaak als je een moestuin hebt. Wij hebben dit jaar zoveel augurken, we krijgen dat anders gewoon niet op. Bovendien is inmaken een leuke manier om ook in de winter van zelf geoogste groenten te kunnen genieten. Zelfgemaakte augurken bij een heerlijke stamppot, beter kan het toch eigenlijk niet?

Als je eenmaal begint met het inmaken van groenten gaat er een wereld voor je open, tenminste, dat was bij mij het geval. Ik maak nu mijn eigen ‘atjar tjampoer’ (met witte kool, ui, wortel, paprika, prei), piccalilly en experimenteer met allerlei groenten en kruiden. Zelfgemaakt is gewoon het allerlekkerst en veel moeite kost het eigenlijk niet.

Ingrediënten voor de zoetzure augurken met paprika en kruiden

Dit recept is genoeg voor 2 grote potten met een inhoud van ongeveer 0,5 liter

 • 2 rode paprika’s
 • 500 gram augurken
 • 250 ml water
 • 250 ml azijn
 • 80 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
 • 2 eetlepels gedroogde dille
 • 2 eetlepels gedroogde bieslook
 • 2 eetlepels mosterdzaad
 • 2 tenen knoflook
 • zout

Zo maak je het

Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten dat je voor het inmaken van groente gesteriliseerde glazen potten nodig hebt. Je kunt de glazen potten steriliseren door ze in een pan met water en een scheut azijn te koken. Laat de glazen potten even 10 minuten pruttelen en haal ze er dan uit. Zet ze op een schone ondergrond, op de kop. Dit kan een schone theedoek of handdoek zijn, zo komen er geen bacteriën in de glazen pot terecht. 

 

 1. Was de augurken goed en plaats ze in een grote kom.
 2. De augurken moeten voordat we ze kunnen inmaken 36 uur in een kom met water en zout staan. Hierdoor worden de augurken lekker knapperig en behouden ze hun stevigheid. Per liter water gebruik je 75 gram zout. Zorg dat de augurken goed onder water staan en bewaar ze 36 uur in de koelkast.
 3. Na 36 uur spoel je het zoute water weg en spoel je de augurken een aantal keer af onder de kraan.
 4. Snijd de augurken doormidden of in meerdere lange reepjes, net wat je wilt.
 5. Snijd de paprika in reepjes.
 6. Vul de gesteriliseerde potten met de augurken en paprika. Zorg ervoor dat de potten mooi vol zitten en duw een beetje aan.
 7. Voeg aan elke pot 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel dille en 1 eetlepel bieslook toe. Knijp boven elke pot 1 teentje knoflook uit.
 8. Meng het water, azijn en suiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
 9. Vul de potten met het azijn/suiker/water mengsel. Vul ze helemaal tot de rand!
 10. Sluit de potten af met een deksel en zet ze op de kop zodat de potten vacuüm trekken.
 11. Laat de potten twee maanden staan voordat je ze kunt gebruiken. De ingemaakte augurken met paprika zijn zeker wel een jaar houdbaar.

Je kunt voor dit recept ook komkommers gebruiken. Sla stap 1 t/m 3 dan over en begin direct met stap 4.