Het is nog steeds winter (al zou je dat niet zeggen met 8 à 9 graden overdag), dus stamppot tijd! Ik ben dol op de zoete winterse smaken in een stamppot: rode biet, pompoen, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel, allemaal even lekker! Als je plantaardig eet sla je de rookworst en vette jus natuurlijk over, maar gelukkig zijn er genoeg andere manieren om een stamppotje net zo lekker en leuk te maken! Deze stamppot heeft een Midden-Oosters tintje door alle verschillende kruiden, de pistachenoten en natuurlijk de knapperige kikkererwten. De paprika en komkommer voegen iets knapperigs toe en maken de stamppot lekker fris. Een feestje op je bord!
Voor de stamppot gebruik ik pompoen, bataat en aardappelen. Je kunt de pompoen en bataat ook vervangen door pastinaak, biet of knolselderij. Houd dan hetzelfde gewicht aan groente aan.
Ingrediënten voor de zoete stamppot met pompoen en pistachenoten
2 personen
- 400 gram pompoen (in blokjes en geschild)
- 300 gram bataat (zoete aardappel)
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 300 gram kikkererwten
- 100 gram komkommer
- 1 gele of rode paprika
- 1 theelepel ahornsiroop
- flinke hand ongezouten pistachenoten
(je kunt ook cashew- of pecannoten gebruiken) - 1 handje rozijnen
- 1 1/2 theelepel gerookt paprika poeder
- 2 theelepes kerrie poeder
- 1 theelepel komijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel meel (boekweit, tarwe of haver)
- 2 tenen knoflook
- peper en zout
- twee handjes rucola
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Doe de kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt) in een kom en voeg hier de kruiden (paprika, kerrie en komijn), de tomatenpuree, zout, peper, 1 eetlepel meel en 1 theelepel ahornsiroop aan toe. Knijp er twee tenen knoflook boven uit en hussel alles met je handen goed door elkaar.
- Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn (houd ze goed in de gaten).
- Als de kikkererwten in de oven zitten schil de pompoen, aardappelen en bataat en snijd je alles in stukken. Kook alles in één pan gaar. Als de aardappelen, bataat en pompoen gaar zijn giet je alles af en stamp je het geheel met een stamper tot een fijne puree. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Wanneer de kikkererwten mooi knapperig zijn haal je ze uit de oven en leg je ze op een bord. Voeg hieraan toe: de pistachenoten, rozijnen, paprika en komkommer (in kleine blokjes gesneden). Hussel alles even door.
- Schep de stamppot op een bord en leg hier het kikkererwten-mengsel + een handje rucola bovenop. Eet smakelijk!