Het tweede recept met pompoen staat online! Ik maakte deze zoete pompoenbroodjes, ideaal voor de feestdagen of gewoon lekker voor in het weekend. Deze pompoenbroodjes doen een beetje denken aan suikerbrood, maar zijn een stuk gezonder en natuurlijk helemaal plantaardig.
Ik gebruik in dit recept bloem in plaats van volkorenmeel, wat natuurlijk niet de allergezondste keuze is. Ik heb dit brood ook gemaakt met volkorenmeel, maar dat werkte niet zo goed. Het brood werd er vrij zwaar van en de smaak was niet raak. Als je eetpatroon voor het grootste deel bestaat uit ongeraffineerde voeding met veel groente en fruit, dan kan af en toe een lekkere traktatie zonder volkorenmeel niet zoveel kwaad (je eet zoiets immers niet elke dag). Bovendien wil ik mensen graag laten zien en proeven dat plantaardig eten ontzettend lekker kan zijn, en met zo’n lekker zoet brood lukt dat altijd goed π
IngrediΓ«nten voor de zoete pompoenbroodjes
Voor ongeveer 15 zoete pompoenbroodjes
benodigdheden: springvormΒ
de broodjes
- 450 gram biologisch bloem (spelt of tarwe)
- 1 zakje gedroogde gist
- 20 gram kokosbloesemsuiker + iets extra
- 300 gram pompoenpuree
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel kurkuma
- 2 theelepels kaneel + iets extra
- 20 gram kokosrasp
- 100 ml plantaardige melk
- flinke snuf zeezout
de vulling
- 10 dadels
(Ik gebruik medjoul dadels van Mehadrin) - 4 eetlepels plantaardige melk
- 1 theelepel kaneel
- 80 gram rozijnen
- 1 appel, in kleine blokjes gesneden
Zo maak je het
- Maak de pompoenpuree door een pompoen te schillen, in blokjes te snijden en dit gaar te koken. Als de pompoen gaar is giet je het af en pureer de pompoen met de staafmixer, klaar is je pompoenpuree! Laat de pompoenpuree even goed afkoelen voordat je het gebruikt in het brood.
- Weeg 450 gram bloem af en doe dit in een grote kom.Β Voeg vervolgens 1 zakje gist toe, een flinke snuf zout, de suiker, de kruiden, de kokosrasp, melk en de afgekoelde pompoenpuree (300 gram). Roer alles goed door met een houten spatel, kneed verder door met je handen.
- Kneed net zo lang totdat je een mooi soepel deeg hebt dat een beetje warm aanvoelt (het deeg is een beetje plakkerig).
- Vorm een mooie bal van het deeg en laat 1 uur rijzen in de kom, dek af met een theedoek. (de deegbal moet in grote verdubbelen).
- Terwijl het deeg staat te rijzen heb je tijd om de vulling te maken. Voor de vulling pureer je 10 dadels, met 4 Γ 5 eetlepels melk (afhankelijk van hoe hard je dadels zijn) en 1 theelepel kaneel tot een soort puree. Als de puree klaar is doe je dit in een bakje en meng je dit met de rozijnen en de fijngesneden appel.
- Wanneer het deeg mooi is gerezen, bebloem je lichtjes je aanrecht. Vervolgens haal je het deeg uit de kom en rol je het deeg uit tot een mooie rechthoekige plak van ongeveer 0,5 cm dik (zie onderstaande foto). Als je merkt dat het deeg aan het aanrecht plakt, strooi je gewoon nog wat bloem bij.
- Pak het dadel/rozijn/appel mengsel erbij en verdeel dit (2 cm van de rand) in een mooie strook over de plak deeg. (zie foto). Je kunt er voor kiezen om nog wat extra kokosbloesemsuiker en kaneel over het dadel mengsel te strooien, maakt het wel erg lekker.
- Ten slotte rollen we de plak deeg op. Begin aan de kant met de vulling en rol voorzichtig op totdat je een mooie langwerpige rol met deeg hebt (dit hoeft niet super strak en netjes). Snijd de rol in ongeveer 15 stukken (14 of 16 is ook prima. Zie onderstaande foto’s).
- Vet een springvorm in met een beetje kokosolie en bebloem deze. Plaats de rolletjes deeg mooi naast elkaar in de springvorm (hoeft niet strak tegen elkaar, want ze rijzen in de oven) en bestrooi de bovenkant van de broodjes met een beetje kokosbloesemsuiker en kaneel. Bak de pompoenbroodjes in een voorverwarmde oven (180Β ΒΊC) voor ongeveer 35 tot 40 minuten. De pompoenbroodjes moeten mooi lichtbruin zijn en een beetje hol klinken als je er op klopt.
Probeer ook eens mijn recept voorΒ zelfgemaakte pitabroodjes als je de smaak van brood bakken te pakken hebt π