Rijst, een glutenvrij graan, geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Als je liever geen gluten eet is rijst een makkelijke én goedkope optie. Je kunt met rijst echt álle kanten op. Het leek mij wel leuk om er eens een lekker simpel en gezond ontbijtje mee te maken: kleurrijk, lekker zoet, boordevol vol vezels en energie. Een keer wat anders dan het normale kommetje havermout.

Ik gebruik in dit ontbijtje de hele rijstkorrel, omdat ik dit een lekkere bite vind geven en het toch net wat gezonder is. Gebruik je liever witte rijst, ook helemaal goed. Gebruik wat jij lekker vindt en wat je in huis hebt. Geef vooral je eigen draai aan zo’n ontbijtje. Ik koos voor appels, bananen en rozijnen: simpel en áltijd lekker. Maar in de zomer kun je dit ontbijtje ook maken met perziken, aardbeien of ander vers seizoensfruit. 

Ingredient voor het zoete rijstontbijt

2 personen

  • 200 gram zilverliesrijst (snelkokend)
  • 1 grote rijpe banaan
  • 1 appel
  • 1 flinke hand rozijnen
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 ml water
  • 2 eetlepels kokosrasp 
  • snufje zeezout
  • optioneel: een lepeltje kokosbloesemsuiker

Garnering: granaatappel, zaden, pitten of ander vers fruit 

Zo maak je het

  1. Doe de rijst met de kokosmelk, water, kardemom, een flinke hand rozijnen en een snuf zeezout in een pannetje. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het zachtjes pruttelen. De rijst is klaar als al het vocht is opgenomen en de rijst lekker zacht is. Je kunt de rijst beetgaar koken, of helemaal zacht als pap. Net wat je lekker vindt. (Als je tijdens het koken merkt dat de rijst wat meer vocht nodig heeft voeg je gewoon wat meer water of kokosmelk toe). De zoetekauw in mij vindt het lekker om er na het koken nog een theelepel kokosbloesemsuiker aan toe te voegen, dit is optioneel. 
  2. Snijd de banaan en appel in kleine stukjes en voeg deze samen met de kokosrasp toe aan de rijst. Hussel het even goed door elkaar.
  3. Verdeel de rijst over twee mooie kommetjes en versier met wat je lekker vindt. Ik gebruikte granaatappel en wat extra rozijnen maar je kunt van alles gebruiken: denk aan noten, zaden, gedroogd fruit enz. Eet smakelijk!