De herfst is begonnen en de winter is in aantocht. Dat betekent voor de meeste mensen dat het snotter- en griepseizoen weer begonnen is. Gelukkig kun je met voeding heel veel doen voor je gezondheid, denk aan voedzame soepen, warme appelmoes, gembershotjes, kruidenthee enz. Gember staat natuurlijk bekend om zijn geneeskrachtige werking en gembershotjes kunnen een manier zijn om je immuunsysteem een boost te geven.  Je kunt ze tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar een zelfgemaakt gembershotje is natuurlijk vele malen krachtiger. Ik maak mijn eigen gembershotjes met biologische gember, wat appel en twee citroenen met schil. De citroenen met schil voegen ontzettend veel vitamine C toe en de appels geven het sap een subtiel zoet smaakje. Al met al een krachtig sap waar je misschien wel even aan moet wennen. Mocht je het sap nou iets te sterk vinden, dan kun je de citroenen ook even schillen. De schillen geven het sap namelijk een sterke en bittere smaak (de citroenschillen bevatten wel ontzettend veel geneeskrachtige eigenschappen en vitamine C). Met dit recept maak je in een keer 400 tot 500ml sap. Bewaar 100 tot 200ml sap in de koelkast en vries de rest in voor later .

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het eten van een 100% plantaardig en grotendeels onbewerkt voedingspatroon ook wonderen doet en ontzettend goed helpt tegen griep en verkoudheid. Een gembershotje is super gezond en kan je immuunsysteem zeker helpen, maar het zal niet veel doen als je daarnaast ongezond eet en leeft. Het hele jaar door gezond eten (plantaardig) en leven is de beste remedie. Beter voorkomen dan genezen! 

Ingrediënten 

maakt 400 tot 500 ml sap (genoeg shotjes voor de hele week)

  • 200 gram biologische verse gember (met schil)
  • 2 citroenen
  • 3 appels 

Benodigdheden

Slowjuicer/sapcentrifuge óf een blender met fijne zeef of notenmelkzak

Met een notenmelkzak bedoel ik een fijne zak waarmee je zelf eenvoudig sap of notenmelk kunt maken. Je blend alle ingredienten, giet het in de notenmelkzak en met je handen knijp je het sap of de melk eruit. Je kunt zo’n notenmelkzak eenvouding online bestellen, bijvoorbeeld deze notenmelkzak van biologisch katoen. 

Zo maak je het

  1. Was de gember, appels en citroenen.
  2. Snijd de gember, appels en citroenen en kleine stukjes.
  3. Gebruik je een sapcentrifuge of slowjuicer dan stop je alle ingrediënten in de juicer. Gebruik je een blender, dan doe je de ingrediënten in de blender en vervolgens giet je het mengsel door een fijne zeef of notenmelkzak. Gebruik je de notenmelkzak dan pers je het sap er voorzichtig uit door met je handen in de zak te knijpen. 
  4. Giet het sap in glazen flesjes of potjes en bewaar het maximaal 4 dagen afgesloten in de koelkast. Ik bewaar meestal 2 kleine flesjes in de koelkast en de rest vries ik in voor een volgende keer.

Tip: het sap is best sterk en het kan zijn dat je hier even aan moet wennen. Verdun het gembersap daarom met wat water of appelsap of meng het door een lekkere smoothie. Ook kun je het invriezen in een ijsblokjesvorm. Op deze manier haal je eenvoudig een klein blokje uit de vriezer en kun je deze voor van alles gebruiken!