Een goed aardappelgerecht mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Je kunt met aardappelen zo ontzettend veel kanten op: gebakken, gekookt, gepureerd enz. Ik koos ervoor om dit jaar eens aardappeltoefjes (pommes duchesse) te maken. Behalve erg lekker en knapperig, zien er natuurlijk ook super feestlijk uit op een mooi gedekte tafel. Wat mij betreft zou iedereen met kerst een lekker aardappelgerecht op tafel moeten zetten. Aardappelen zijn namelijk gezond, goedkoop, van nature glutenvrij en je kunt ze overal vinden. Ook hoeven aardappelen niet van ver weg te komen, wat ze ook nog eens behoorlijk duurzaam maakt. 

Ik serveer de aardappeltoefjes met mijn zelfgemaakte Italiaanse balletjes in tomatensaus. Samen met een frisse salade maakt dit een heerlijk compleet hoofdgerecht. Ingrediënten voor de aardappeltoefjes (pomme duchesse)

voor 4 à 5 personen

 • 1200 gram vastkokende aardappelen 
 • 4 eetlepels kikkererwtenmeel
 • 200 tot 300 ml plantaardige melk
 • 1 theelepel knoflook
 • flink wat peper en zout

Benodigdheden: aardappelpers of stamper en een spuitzak + kartelmondje (Hema)

Ik heb mijn aardappelpuree gemaakt met een pureemaker/aardappelpers.  Je kunt de puree ook maken met een gewone aardappelstamper, maar let er dan goed op dat de puree vrij is van klontjes. Als er nog klontjes in zitten komt de puree moeilijk uit de spuitzak en krijg je geen egale aardappeltoefjes.

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken. 
 3. Zet een pan met water op en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de aardappelen toe en kook je deze gaar. 
 4. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en maak je er puree van met een stamper of aardappelpers. (Als je een stamper gebruikt moet je er goed op letten dat er geen klontjes in de puree zitten).Vervolgens voeg je de melk, flink wat peper, zeezout en het kikkererwtenmeel toe aan de puree. Voeg eerst 200 ml melk toe en kijk daarna of de puree nog wat meer melk nodig heeft. Meng alles tot het een egale puree.
 5. Doe de puree in de spuitzak en spuit mooie torentjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 6. Bak de toefjes 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven. De aardappeltoefjes zijn klaar als ze mooi goudbruin en knapperig zijn. (Iedere oven is anders, dus houd je eigen oven goed in de gaten). 
 7. Serveer de aardappeltoetjes als bijgerecht op 1e of 2e kerstdag (of op iedere andere dag natuurlijk).