Na lang proberen heb ik eindelijk een recept voor een perfecte kaassaus, gemaakt van wholefood ingrediënten (ingrediënten die puur en onbewerkt zijn). Deze saus is helemaal gemaakt op basis van groenten, bevat geen olie, geen verzadigd vet, geen zuivel, geen dierenleed en is ontzettend lekker! Het recept voor deze saus is een basisrecept waarmee je alle kanten op kunt. Het kan gebruikt worden als pastasaus, als saus over de nacho’s (met wat bosui en rauwe paprika), als groentedip en zelfs op brood met wat komkommer. Ook heb je voor deze kaassaus geen edelgistvlokken nodig, waardoor de saus ontzettend budgetproof is en alle ingrediënten gewoon te vinden zijn in jouw supermarkt.

Ingrediënten voor de kaassaus

Dit recept maakt genoeg kaas voor 4 à 5 personen

 

 • 65 gram cashewnoten (een uur van te voren weken in warm water)
 • 250 gram gesneden ui (ongeveer 4 middelgrote uien)
 • 200 gram wortel
 • 300 gram aardappel met schil
  (gebruik alleen de schil als je biologische aardappelen gebruikt)
 • 3 theelepels tomatenpuree
 • 1 theelepel grove mosterd
 • 1/2 theelepel knolfook
 • 1/2 theelepel kruidenzout (ik gebruik Herbamare van A.Vogel)
 • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1/4 theelepel kurkuma
 • 1/4 theelepel zwarte peper

Zo maak je het:

 1. Snijd de uien in kleine ringen en de wortel en aardappel in hele kleine blokjes. Door alles in kleine blokjes te snijden is het straks snel gaar.
 2. Plaats alle groenten in een koekenpan en voeg hier de tomatenpuree, mosterd en alle kruiden aan toe. Voeg ook een laagje water van ongeveer 1cm toe en breng alles aan de kook. Als het kookt zet je het vuur lager en laat je alles rustig stoven met een deksel op de pan.
  (Doordat we de groenten stoven in een koekenpan, blijven alle smaken behouden en gooien we geen kookvocht weg. Hierdoor heeft de kaassaus straks ontzettend veel smaak).
 3. Prik even in de aardappel en wortel, zijn ze zacht, dan draai je het vuur uit en doe je alle ingrediënten met het kookvocht in een blender. (Heb je geen blender, gebruik dan een mengbeker en staafmixer).
 4. Gooi het weekwater van de cashwnoten weg en spoel ze even af. Voeg ze dan vervolgens toe aan de groenten en blend alles tot een egale saus.
 5. De kaassaus is klaar!

Variatietip:
Voor een pittige kaassaus voeg je wat sambal of een gesneden pepertje toe.

Deze saus kun je heel goed als pastasaus gebruiken, je krijg dan een soort plantaardige mac’n cheese. Het recept van de kaassaus is genoeg voor 3 à 4 porties mac’n cheese. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete pasta koken met eventueel wat doperwten. Kook alles gaar en giet vervolgens af. Giet de kaassaus over de pasta met doperwten en warm alles nog even door in een pannetje (goed roeren!). Maak het gerecht af met wat verse rucola of basilicum.