
Voeding als medicijn, dat is iets waar ik in geloof en waar ik ook naar leef. Het eten van een flinke hand bessen elke dag, het drinken van een lekkere smoothie, het eten van voldoende groenten, kiemen en bladgroen: het houdt ons lichaam gezond en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Echter, soms kan je lichaam wel wat extra’s gebruiken, een griepje, verkoudheid en snotterige neus zijn soms onvermijdelijk. Voor dat soort dagen maak ik graag mijn eigen vlierbessensiroop! Zo’n vlierbessensiroop moet je zien als supplement, neem bij verkoudheid of griep elke ochtend 1 of 2 eetlepels gedurende de week en drink niet in 1x het flesje leeg πΒ
Voor de vlierbessensiroop gebruik ik gedroogde vlierbessen. Deze zijn eenvoudig online bestellen. Ik heb mijn vlierbessen besteld op de website ‘Anniesheilzamekruiden.nl‘ maar het merk ‘Jacob Hooy‘ verkoopt ook vlierbessen van hoge kwaliteit.

De geneeskrachtige vlierbes
De vlierbess staat bekend om zijn geneeskrachtige werking: het besje werkt fantastisch tegen schadelijke virussen en bacteriΓ«n, en geeft je immuunsysteem een gigantische boost.Β Vlierbessen bevatten veel vitamine C, A en B6Β en mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, zink, koper en selenium. Allemaal in zo’n klein besje!Β
Ik heb de gedroogde besjes nu gebruikt om een geneeskrachtige siroop mee te maken, maar je kunt er ook heel goed een lekkere thee mee zetten. Kook dan wat water en laat vervolgens wat gedroogde vlierbesjes, een kaneelstokje en wat verse gember een kwartier tot 20 minuten in het water trekken. Een ideale thee wanneer je grieperig of verkouden bent!Β

IngrediΓ«nten voor de vlierbessensiroop met kaneel en gember
maakt ongeveer 400 ml siroop
benodigdheden: 2 kleine glazen flesjes of potjes met deksel
- 100 gram gedroogde vlierbessen
- 1 theelepel kaneel
- 10 gram gedroogde gember
- 700 ml water
- 4 eetlepels rauwe honing,Β dadelstroop of molasses
- sap van 1 limoen of kleine citroenΒ
- Β In plaats van gedroogde gember stukjes kun je ook 1/2 theelepel gember poeder gebruiken. Of 1 theelepel verse gember (geraspt)
- Ook kun je wat kruidnagels of steranijs mee laten koken als je dat lekker vindt.
- Rauwe honing maakt de siroop extra krachtig, omdat het een antibacteriΓ«le en antivirale werking heeft. Daarom is het belangrijk dat je dit pas toevoegt als de siroop helemaal is afgekoeld. (Rauwe honing verliest zijn eigenschappen bij verhitting).
Zo maak je het
- Doe de gedroogde vlierbessen met het water, de kaneel en gember in een pannetje en breng het geheel aan de kook.Β Wanneer het kookt draai je het vuur lager en laat je het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel. Het is de bedoeling dat het gedurende 30 minuten inkookt en het in volume halveert.
- Na 30 minuten zet je het vuur uit en druk je de bessen een beetje plat met de achterkant van een grote lepel.Β
- Giet het mengsel door een zeef in een kom, en druk met de achterkant van een lepel het laatste sap eruit (zie onderstaande foto).
- Wanneer het mengsel helemaal is afgekoeld voeg je de honing, ahornsiroop of molasses toe, samen met het sap van 1 limoen.
- Tot slot giet je het mengsel voorzichtig in een glazen flesje en klaar is je zelfgemaakt vlierbessen siroop!
Zoals ik al zie, zie het nemen van vlierbessensiroop als een suplement en neem bij verkoudheid of griep elke ochtend 1 tot 2 eetlepels.Β

Net een dubbele portie gemaakt en nu ruim1 liter siroop. Heel fijn om nu te hebben…. liefs!
Wat fijn! Zelfgemaakt is altijd het lekkerste, en het meest gezonde!
Het is bij mij niet echt siroop geworden, meer gewoon heel vloeibaar. Hoort dat? En moet het gekoeld bewaard worden? Liefs
Het is bij mij ook vloeibaar, maar niet zo dun als water. licht stroperig zeg maar. Ik gebruik hele stevige honing, misschien dat dat uitmaakt?
groetjes!
Alles goed gelukt hier.
Verse bessen zijn beter dan gedroogde, maar het gaat.
Gebruik zeker honing vers van de imker, desnoods een lepeltje meer voor de lekkerbek π
Hoe lang kun je dit bewaren en hoe is t beste om te bewaren; in of buiten de koelkast?
Je kunt het een dag of 4 in de koelkast bewaren. Invriezen gaat ook erg goed