Herfst, het appelseizoen!

Het is nu toch echt herfst, veel wind, regen, bladeren, geen ontkomen meer aan. Hoe jammer ik het ook vindt dat de zomer voorbij is, de herfst brengt ook voordelen met zich mee. Namelijk, het appelseizoen! Wij wonen op de grens van Groningen en Drenthe, op het platteland, appelbomen staan hier overal. Tijdens onze vele wandelingen komen we een hoop mooi, oude appelrassen tegen. Super idyllisch natuurlijk, naast een mooie oude boerderij met een oude beukenhaag en moestuin, het plaatje helemaal compleet! (dromen voor later). Gelukkig kunnen we van de appeloogst meegenieten, veel mensen bieden appelen aan uit eigen tuin, gratis of bijna voor niks. Zo hebben we al 12 kilo biologische appelen uit ons dorp weten te bemachtigen.

Een biologische winkel bij ons in de buurt viert het appelseizoen elk jaar op een hele leuke manier. Ze persen vers appelsap met appelen uit de regio voor iedereen die een eigen fles meeneemt, gratis en voor niets, heerlijk! Vandaag was de dag, en natuurlijk zijn wij een flesje appelsap gaan halen. Maar wat doe je dan met een liter koud appelsap als het buiten regenachtig is en de wind je om de oren waait? Wij maken de appelsap in de herfst en winter even warm in een pannetje. ’s Zomers zijn koude sapjes heerlijk maar in de koudere maanden vraagt je lichaam toch om iets warms. Warm appelsap is heerlijk zoet, zacht, en met kruiden als gember en kaneel een echt verwarmende drank. Is het lastig om aan verse bio appelen te komen, een biologische appelsap uit pak kan ook. Wij eten appelen altijd bio omdat we dat belangrijk vinden, voor onszelf en het milieu, en we steunen graag de biologische boeren. Een appel staat in de top 10 van meest bespoten fruitsoorten, maar maak vooral zelf de afweging, biologisch is natuurlijk duurder, en dat lukt gewoon niet altijd. Als het niet lukt, ga in dat geval dan altijd voor een Hollands appeltje πŸ™‚

Voor warme appelsap heb je nodig:

  • Appelsap
  • Kaneel
  • Gember

That’s it! Ik heb voor twee personen een liter appelsap gebruikt, en een flinke theelepel kaneel en gember. Speel gerust met de verhoudingen, en gebruik wat jij lekker vind. Een liter sap kan ook gerust voor 4 personen, maar wij hadden beide erg veel zin in een flinke mok vol. Je hoeft de sap niet te laten koken, proef tussendoor even of je het warm genoeg vindt. Geniet ervan!

Appelweetje

Ik was vrijdag bij de groenteboer en we hadden het over oude appelrassen. De groenteboer verkocht vroeger Groninger Kroon, en een paar andere oude appelrassen. Deze kan hij nu niet meer krijgen, omdat er minder vraag naar is. De meeste mensen willen uiteindelijk een bekende appel waarvan ze de smaak kennen en weten dat het lekker is. (Elster, Jonagold enz.) Maar omdat er minder vraag is naar oude appelrassen worden sommige appelrassen met uitsterven bedreigd en groeien ze op steeds minder plekken in het land, zonde. Koop dus eens niet je appelen bij een grote supermarktketen, maar ga in het appelseizoen op zoek naar een leuke groenteboer of boerderij die oude appelrassen verkoopt. Vaak helemaal niet duur en hartstikke lekker!