Overal zijn weer volop bessen te krijgen, een teken dat de zomer is begonnen. Zoals jullie misschien wel weten zijn we niet zo lang geleden verhuisd naar een huis met een heerlijke tuin. Waar we pas later achterkwamen is dat er een aantal grote bessenstruiken in de tuin staan, dat zijn de leuke verassingen na een verhuizing. Ik heb deze week een hele grote bak rode bessen kunnen oogsten van een van de struiken en heb deze rode bessen gebruikt voor de upside down taart. Ik heb de rode bessen gecombineerd met aardbei, maar je zou ook blauwe bessen of frambozen kunnen gebruiken.

Het leuke aan deze taart is dat je eigenlijk alle fruitsoorten kunt gebruiken. Als je de bessen vervangt door ananas en de havermelk door kokosmelk, heb je een heerlijke tropische taart. En wat dacht je van nectarines of perzik? Ik zou zeggen, experimenteer 🙂

Ingrediënten voor de upside taart met aardbei en rode bes

 • 300 gram verse aardbeien
 • 150 gram rode bessen
 • 280 gram speltbloem
 • 100 gram havermeel
 • 200 gram dadel + 100 ml water
 • 300 ml havermelk
 • 100 gram kokosbloesemsuiker
 • 16 gram bakpoeder
 • rasp van 1 citroen
 • mespuntje zout

benodigdheden: springvorm en keukenmachine of blender

 

Zo maak je het

verwarm de oven voor op 180 ºC

 1. Verwijder alle rode bessen van de steeltjes en verwijder de kroontjes van de aardbeien. Was de bessen en aardbeien even onder de kraan.
 2. Laat het fruit goed uitlekken en dep een beetje droog met een theedoek of velletje keukenrol.
 3. Snijd de aardbeien in plakjes.
 4. Vet de rand van de springvorm in met een beetje olie en bebloem daarna de rand van de springvorm. De bodem hoef je niet in te vetten want daar komt het fruit op te liggen.
 5. Verdeel het zomerfruit over de bodem van de springvorm.
 6. Doe dadels in een blender of keukenmachine met 100 ml water en blend dit tot een mooie pasta. Verdeel deze pasta over de laag zomerfruit.
 7. Meng in een grote kom de bloem, havermeel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, citroenrasp en een mespuntje zout.
 8. Voeg 300ml havermelk aan de droge ingrediënten toe en spatel dit goed door.
 9. Verdeel het cake mengsel over de laag zomerfruit en dadel.
 10. Bak de cake in een voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten.
 11. Als de taart klaar is keer je deze om op een bord. Doe dit als de taart nog heet is, ander blijft het fruit aan de bodem plakken. Schrik ook niet als er wat vocht of fruit vanaf loopt als je de taart omdraait. Als de taart afkoelt wordt de fruitlaag stevig, een soort gelei.