Ein-de-lijk staat er weer een nieuw recept online: vegan saté met tempeh. Ik heb een poosje pauze gehad omdat ik achter de schermen een studie tot natuurvoedingsdeskundige heb afgerond. Hier horen jullie later natuurlijk meer over. Voor nu dus een lekker plantaardig recept, zoals jullie van mij gewend zijn. Deze vegan saté zet ik met een gerust hart op tafel wanneer en vleeseters blijven eten.

Voor het ‘vlees’ gebruik ik tempeh. Misschien heb je daar wel van gehoord of gebruik je het zelf wel eens in de keuken. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een stevige/vleesachtige structuur. Tempeh heeft van zichzelf geen uitgesproken smaak en heeft wel echt een lekkere marinade nodig. Maar eenmaal gemarineerd kun je er alle kanten mee op: in de bami, nasi, als ‘spekjes’ in de boerenkool of zoals nu in een lekkere saté. Ik zou zeggen: eet smakelijk!

Vegan saté 

3 à 4 personen

Ingrediënten voor de tempeh

  • 400 gram tempeh
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 tenen knoflook
  • mestpunt sambal
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree

Ingrediënten voor de satésaus

  • 150 gram pindakaas
  • 2 tenen knoflook
  • een flinke mespunt sambal
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 200 ml water

(Ik gebruik een biologische ketchup zonder geraffineerde suiker)

Zo maak je het

    1. Snijdt de tempeh in kleine blokjes (zie foto). 
    2. Doe de tempeh in een kom en voeg toe: de ketchup, ketjap, knoflook, sambal, gerookt paprikapoeder en de tomatenpuree. Hussel alles met je handen voorzichtig door elkaar. 
    3. Optioneel: zet de tempeh een halfuurtje tot drie kwartier in de koelkast zodat alle smaken goed in de tempeh kunnen trekken. Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan sla je deze stap gewoon over. Het is dan wel iets minder lekker. 
    4. Nadat alle smaken goed zijn ingetrokken verwarm je de oven voor op 180°C. 
    5. Verspreid de tempeh over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de tempeh 20 tot 25 minuten. De tempeh moet er mooi gebakken uitzien en licht knapperig zijn. Let op: houd je oven altijd goed in de gaten, elke oven is anders! 
    6. Na het bakken van de tempeh is het tijd voor de satésaus. Doe alle ingredienten voor de satésaus in een pannetje en zet het vuur middelhoog. Laat de saus onder voortdurend roeren zachtjes aan de kook komen.
    7. Wanneer de saus kookt zet je het vuur laag en laat je de saus nog even rustig pruttelen (5 min). De satésaus is klaar wanneer deze mooi dik is geworden.
    8. Wanneer de saus klaar is voeg je de gebakken tempeh toe, en klaar is je vegan saté! 

    Probeer de vegan saté eens bij deze groenterijst met zoetzure komkommer