Eindelijk weer een recept. Ik heb even een korte pauze genomen omdat we een huis hebben gekocht! Allemaal ontzettend spannend maar vooral heel erg leuk. Het meeste is nu allemaal geregeld en we kunnen ons richten op het inpakken van dozen en plannen maken voor het nieuwe huis.
De rozijnenkoekjes
Eigenlijk maak ik altijd zelf koekjes of tussendoortjes. In de biologische winkel zijn koekjes of repen die én veganistisch én suikervrij zijn, vaak niet goedkoop. Het zelf maken van koekjes is een stuk fijner voor de portemonnee en is vaak een kleine moeite. Ik maak deze rozijnenkoekjes al jaren en wij zijn ze nog steeds niet zat. De koekjes zijn niet helemaal glutenvrij, maar kunnen makkelijk glutenvrij gemaakt worden als je het volkorenmeel vervangt door amandel-, rijst- of boekweitmeel. In het recept gebruik ik natuurlijk rozijnen, maar met gedroogde abrikozen of dadels zijn deze koekjes ook heerlijk!
De ingrediënten voor de rozijnenkoekjes
Voor ongeveer 20 koekjes
- 180 gran havermout
- 40 gram volkorenmeel
- 60 gram blackstrap melasse
(Je kunt ook appelstroop gebruiken, maar melasse maakt de koekjes wel nét iets lekkerder) - 90 gram rozijnen
- 30 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
- 100 ml water
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- een snuf zout
- 2 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
Zo maak je de koekjes
Verwarm de oven voor op 180° C
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het goed door met je handen. Maak er ronde, platte koekjes van en verdeel over een bakplaat. Bak de koekjes 20 minuten in een voorverwarmde oven.
De koekjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen maar worden knapperig als ze afkoelen.
Eet smakelijk!