Iets wat wij thuis soms missen is een kruiden smeersel voor op brood. Vorige week zag ik in de biologische supermarkt een soort spread van Tofutti, met tuinkruiden en knoflook. Zo’n bakje is best aan de prijs en het bevat suiker en zonnebloemolie…iets wat wij liever niet eten. Ik ben zelf aan de slag gegaan met een recept en het resultaat is ontzettend lekker geworden! De roomkaas is heerlijk als beleg voor op brood, maar doet het ook erg goed in een lekkere soep of pasta. (Ik maakte courgettesoep en roerde daar een eetlepel roomkaas doorheen).

Met dit recept maak je een flinke kom met roomkaas, genoeg voor een hele week. Ik vries meestal de helft in, handig voor een snelle maaltijd in het weekend. Zelf gebruikte ik verse kruiden uit onze tuin, bieslook, peterselie en basilicum. Wil je een Italiaans versie maken, dan voeg je Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes toe. Ook met geraspte komkommer is deze roomkaas erg lekker. Rasp dan 1 komkommer en laat de rasp uitlekken. Meng het vervolgens met de roomkaas en je hebt een heerlijke komkommerspread. Lekker op een vers gebakken pitabroodje.



 

Ingrediënten voor de roomkaas

  • 450 gram stevige biologische tofu
  • 120 gram cashewnoten
  • een mix van verschillende verse tuinkruiden. Ik gebruikte bieslook, basilicum en peterselie, gebruik zoveel je lekker vindt.
  • 3 tenen knoflook
  • sap van 1 citroen
  • peper en zeezout
  • 1 theelepel ahornsiroop of honing
  • 100 ml water

Zo maak je het:

Ik gebruik een Vitamix, dit is een hele sterke blender. Met deze blender wordt de roomkaas echt zijdezacht. Heb je nou geen sterke blender, gebruik dan een goede keukenmachine of staafmixer. Als je blender er moeite mee heeft voeg je iets meer water toe.

  1. Week de cashewnoten een uurtje in warm water. Zo worden ze zacht en blenden ze makkelijk. Na het weken giet je het weekwater af en was je de cashewnoten even goed onder de kraan.
  2. Laat de tofu even uitlekken en plaats alle ingrediënten (behalve de kruiden, knoflook, peper en zout) in de blender of keukenmachine. Blend tot het een romig en egaal mengsel is.
  3. Schep het mengsel in een kom en pers hier 3 teentjes knoflook boven uit.
  4. Was de tuinkruiden en snijd de kruiden heel erg fijn.
  5. Voeg de kruiden toe aan de roomkaas en roer goed door. Breng op smaak met voldoende peper en zout. Klaar is je kruidenkaas!