Zelf pasta maken, iets waar ik me heel lang niet aan gewaagd heb. Gelukkig zijn de meeste pastasoorten in de supermarkt helemaal plantaardig, dus zelf pasta maken is meestal niet nodig. Maar een goede plantaardige ravioli, die kan ik niet in de supermarkt vinden (iets met in het Noorden wonen denk ik). Ik heb dus zelf ravioli gemaakt (voor de allereerste keer) en ben écht een beetje trots op mezelf. Ik maak al veel dingen zelf: brood, yoghurt, zuurkool, crackers, zuurdesem. Maar nu kan ik ook pasta toevoegen aan mijn repertoire.

Voor de pasta gebruik ik speltbloem. Met bloem krijg je de lekkerste ravioli en het werkt gewoon wat makkelijker. Er zit een groot verschil tussen de goedkope tarwebloem uit de supermarkt en een goede biologische tarwe- of speltbloem van de molen. Veel goedkope bloem wordt gebleekt (vandaar ook de ontzettend witte kleur) en heeft nauwelijks smaak. Wil je lekker eten, gebruik dan goede ingrediënten, zo simpel is het. Natuurlijk kun je voor dit recept wel tarwebloem gebruiken, koop dan een biologische bloem.

Ingrediënten voor de vegan ravioli met parmezaan

3 à 4 personen

 de vulling
  • 250 gram kastanje champignons
  • 3 middelgrote uien
  • 4 tenen knolfook
  • 400 gram bruine linzen
  • 60 gram kokosroom, uit een blikje kokosmelk
  • flinke snuf zwarte peper
  • 20 gram tapiocameel
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 theelepel bouillonpoeder of 1/2 bouillonblokje
het ravioli deeg
  • 250 gram biologisch speltbloem
  • 150 ml water
de vegan parmezaan
  • 150 gram cashewnoten
  • 1o gram uienpoeder
  • 10 gram knoflookpoeder
de saus

Voor de saus gebruik ik een kant-en-klare tomatensaus. Ik kocht een biologische saus met allerlei Italiaanse kruiden, knoflook, peper, groente, zeezout enz. Kies een saus uit die jij lekker vindt! Ook kun je natuurlijk je eigen saus maken.

Eventueel verse basilicum ter garnering

Nog een kleine toelichting. In dit recept gebruik ik kokosroom. Hier bedoel ik mee: de dikke laag kokos die je ziet als je een blikje kokosmelk openmaakt (de kokos drijft bovenop en het water zit onderin het blikje). Je kunt op de onderstaande foto’s goed zien wat ik bedoel. Koop wel een blikje kokos van goede kwaliteit, échte kokosmelk en geen extract. Als je een biologisch blikje koopt zit je altijd goed.

Zo maak je het

De vulling
  1. Als eerst beginnen met de vulling. Snipper de uien en snijd de champignons heel fijn.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de uien en champignons tot ze zacht en gaar zijn. Pers hier 4 tenen knoflook boven uit en voeg het bouillonpoeder, kokosroom, peper, en de bruine linzen toe. Laat alles nog even 5 minuten pruttelen.
  3. Om de vulling wat dikker te maken voegen we tapioameel toe. Maak met 20 gram tapiocameel en 100 ml plantaardige melk een papje en voeg dat al roerend aan de pruttelende vulling toe. Je zult merken dat de vulling meteen dikker wordt. Als alles goed gemengd is zet je het vuur uit en schept je de vulling in een diep bord. Laat de vulling goed afkoelen in de koelast voordat je ravioli vult.

Als je na het vullen van de ravioli wat vulling over hebt, bewaar dat dan gewoon. Je kunt het goed invriezen voor een volgende keer. Ook is het erg lekker op een dikke plak brood 😉

Het deeg
  1. Terwijl de vulling afkoelt kunnen we het deeg voor de ravioli gaan maken. Meng in een kom 250 gram speltmeel met 150 ml water. Kneed dit met je handen tot een mooie deegbal. Als je merkt dat het deeg te nat is voeg je iets meer meel toe, is het te droog voeg je iets meer water toe. Mijn ervaring leert dat dit met elke meelsoort verschilt, dus voel het een beetje aan.
  2. Verdeel het deeg in 4 stukken, dit werkt makkelijker. Bebloem je aanrecht en rol elk stuk deeg uit tot een dunne plak. (Ravioli deeg moet echt mooi dun zijn, een dikke plak deeg met vulling is niet zo lekker).
  3. Druk met een glas rondjes in het deeg. Leg de rondjes apart op een bebloemd oppervlak. Ga door met rondjes maken tot het deeg op is.
Het vullen van de ravioli
  1. Nu is het tijd voor het vullen van de ravioli. Pak de vulling uit de koelkast en leg een plakje deeg in je hand. Vul het plakje deeg met een flinke theelepel vulling. Pak een tweede plakje deeg en leg deze er bovenop. Druk de randen goed dicht met je duim en wijsvinger (zie foto) en kijk of de ravioli goed gesloten is (als het goed is rekt het deeg mooi mee). Ga door tot alle plakjes deeg op zijn. Belangrijk is dat je de ravioli’s die al klaar zijn NIET op elkaar legt. Leg ze naast elkaar op een bebloemd oppervlak. Als ze gaan plakken krijg je ze niet meer van elkaar en kun je overnieuw beginnen.
  2. Zet een pan met water op en breng dit aan de kook. Als het water kookt kun je voorzichtig de ravioli erin laten glijden. Kook ongeveer 4 à 5 ravioli per keer. Als de ravioli gaat drijven zijn ze klaar (ongeveer 1 à 2 minuten). Schep ze voorzichtig uit de pan en plaats ze in een bak of pan met koud water (dit voorkomt plakken).
  3. Als alle ravioli’s gekookt zijn, open je je favoriete pot tomatensaus en voeg je deze toe aan een grote koekenpan. Schep de gekookte ravioli voorzichtig uit de pan met koud water en doe ze bij de tomatensaus. Verwarm het geheel in de pan. Doe dit wel voorzichtig.
  4. Tot slot schep de ravioli met saus op een mooi bord en garneer je dit met wat verse basilicum en de vegan ‘parmezaan’. Deze ‘parmezaan’ maak je door de cashewnoten en kruiden tot een poeder te mengen in de keukenmachine of blender.
  5. Eet smakelijk!

Ik heb hieronder nog even wat foto’s op een rijtje gezet. Van de vulling, het deeg en de andere stappen.