Eindelijk staat het pizza recept online! Het is een uitgebreid recept geworden waarin ik alles stap voor stap uitleg en laat zien door middel van foto’s. Het zelf maken van deeg kan een beetje afschrikken, maar geloof mij: het valt heel erg mee en oefening baart kunst. Mijn eerste pizza’s hadden vaak een te dikke of slappe bodem en ik vond het allemaal maar een gedoe. Inmiddels maak ik elke week zelf een lekkere pizza en kost het mij geen moeite meer (ik gebruik zelfs geen recept meer en maak het deeg op gevoel).Β
Tegenwoordig kun je ook vegan pizza’s bestellen en in de meeste pizzeria’s hebben ze wel een vegan optie. Wij gaan natuurlijk ook wel eens naar een pizzeria of bestellen iets, maar toch zijn de pizza’s die ik zelf maak inmiddels het allerlekkerste. Ook is een zelfgemaakte pizza een stuk goedkoper, gezonder en bevat deze veel minder zout en olie.
Dit recept is een basisrecept waar je lekker mee kunt variΓ«ren. Gebruik de groenten die jij lekker vindt en die jij in de koelkast hebt liggen. Ik gebruik in dit recept een kant-en-klaar potje tomatensaus (lekker makkelijk) maar als je je eigen saus wilt maken dan kan dit natuurlijk.Β
IngrediΓ«nten voor de vegan pizza
Β IngrediΓ«nten voor 1 grote of 2 kleine pizza’s Β (2 personen)
De bodem
- 250 gram biologische tarwe- of speltbloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 150-175 ml lauwarm water
- flinke snuf zeezout
- 1 theelepeltje rietsuiker of kokosbloesemsuiker
Beleg van de pizza
- 4 grote kastanje champignons
- 1 rode paprika of puntpaprika
- 2 uien
- handje zongedroogde tomaatjes of olijven
- 1 potje tomatensaus Β Β±250 ml (ik gebruik een potje biologische tomatensaus met basilicum en knoflook)
- 1 Γ 2 handjes verse rucola
De kruidige avocado-saus
- 1 rijpe avocado
- 3 flinke eetlepels dikke kokosmelk
- sap van 1/2 citroen
- handje verse basilicum
- peper en zout
Zo maak je het
De bodem van de pizza
- Verwarm de oven voor op 220Β°C.
- Doe de bloem, gist en theelepeltje suiker in een grote kom (wacht nog even met het zout). Meng dit even goed.
- Voeg vervolgens het water en zout toe: eerst 150ml en kneed alles even grof door. Als je merkt dat het deeg te droog is voeg je nog een scheutje water toe. (Ik merk dat de hoeveelheid water elke keer iets verschilt, dit ligt aan de versheid van het meel, de soort meel enz. Uiteindelijk had ik voor dit recept 175 ml water nodig. Doe dit een beetje op gevoel). Β Kneed het zout er goed doorheen en ga dan verder met kneden op het aanrecht.
- Strooi een beetje bloem op het aanrecht en kneed het geheel. Ik kneed het deeg met de palm van mijn hand goed door en kneed van mij af. Zo rek je het deeg goed uit en ontwikkelen de gluten zich goed. Elke keer als ik het deeg van mij af kneed, vouw ik het dubbel en kneed ik weer opnieuw. Zo komt er een mooie spanning op het deeg te staan (zie onderstaande foto’s)
- Als het deeg goed soepel aanvoelt kneed je er een mooi bolletje van en plaats je het terug in de kom om te rijzen. Dek de kom af met een schoon theedoek en laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is in grootte.
- Wanneer het deeg mooi is gerezen, leg je de bal deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt er voor kiezen om het deeg uit te rollen maar ik doe het liever gewoon met mijn handen. Druk het deeg met je handen in de juiste vorm (als het deeg plakt maak je je handen een klein beetje nat of je strooit een klein beetje bloem over het deeg). Maak er met je handen een mooie dunne bodem van (zie onderstaande foto’s)
Beleggen van de pizza
- Maak de groenten schoon. Snijd de uien in dunne ringen, de paprika en zongedroogde tomaatjes in reepjes en de champignons in dunne plakjes.
- Beleg de bodem van de pizza met de tomatensaus en de stukjes zongedroogde tomaat.
- Na de saus en zongedroogde tomaatjes verdeel je de uienringen over de pizza en daarna de rest van de groenten Β (als je de uien bovenop legt verbranden ze snel).
- Zet de pizza in een voorverwarmde oven (220Β°C) en bak de pizza 25 tot 30 minuten. De pizza is klaar als de randen mooie goudbruin en knapperig zijn, en de groenten gaar en zacht.
De kruidige avocado-saus
- Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de rest van de ingredienten in een blender of keukenmachine. Pureer het geheel tot een gladde en romige saus. Je kunt hier ook prima een staafmixer voor gebruiken.
Verdeel de avocado-saus en rucola over de pizza en eet smakelijk!