Wij eten niet zoveel producten met olie bij ons thuis, maar zo af en toe is een beetje mayonaise bij gebakken aardappeltjes wel erg lekker. In de supermarkt kun je tegenwoordig ook vegan mayonaise vinden, maar de kleine potjes zijn best wel prijzig en de ingrediënten niet altijd zo zuiver (denk aan slechte kwaliteit olie en aroma’s). Gelukkig is zelf vegan mayonaise maken heel erg makkelijk, en je kunt het als je wilt helemaal biologisch maken. Het voelt bijna een beetje als toveren: alle ingrediënten in een mengbeker, staafmixer erin, et voilà!
Ik gebruik voor dit recept een mengsel van zonnebloem- en olijfolie. Olijfolie heeft een wat bittere smaak en zonnebloemolie smaakt wat zachter, de combinatie zorgt voor een heerlijke mayonaise. Je kunt de mayonaise ook maken van alleen zonnebloem- of olijfolie, net wat je lekker vindt!
Ingrediënten voor de vegan mayonaise
Maakt ongeveer 500 ml mayonaisse
(halveer het recept voor een klein potje mayo)
- 150 ml ongezoete sojamelk
- 150 ml zonnebloemolie *
- 100 ml olijfolie *
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel mosterd (fijne mosterd, niet grof)
- snufje zout
- theelepeltje rietsuiker
* ik gebruik een koudgeperste, biologische zonnebloem- en olijfolie
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten voor de vegan mayonaise in een mengbeker.
- Pak de staafmixer en begin met mixen op de bodem van de mengbeker. Beweeg de staafmixer rustig omhoog en naar beneden tot je een dikke mayonaise hebt, ongeveer 30 seconden.
- Na het mixen is je mayonaise klaar! De mayo smaakt het beste als deze een paar uurtjes in de koelkast heeft gestaan, de smaken zijn dan goed ontwikkeld.
Eet smakelijk!
Variatietip:
- Meng wat van deze vegan mayonaisse met een paar teentjes knoflook en je hebt een heerijke vegan knoflooksaus! Of wat dacht je van wat sambal voor een pittige mayonaise.
- Houd je van een wat zuurdere mayonaise, voeg dan wat meer citroensap toe.