Deze maiskoekjes zijn ontzettend makkelijk en snel te maken. Ze zijn hartig, een beetje zoet en kunnen goed als vleesvervanger worden gebruikt. Wij hebben ze al een keer bij een stamppot gegeten, maar ook in het weekend met een kop tomatensoep zijn ze erg lekker.

Mais bevat zetmeel en juist dit zetmeel is erg gezond voor ons. Zetmeel wordt in ons lichaam omgezet in glucose wat al onze cellen van energie voorziet. De vezels in mais zorgen voor een positief effect op onze bloedsuiker en werken preventief tegen hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Ook stimuleren deze vezels onze spijsvertering en voeden ze de goede bacteriën in onze darmen. Mais bevat naast zetmeel en vezels ook veel vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, vitamine C, A, magnesium, koper, ijzer en zink.

Ingrediënten voor de maiskoekjes

Voor ongeveer 14 koekjes (2 à 3 personen)

 

  • 500 gram biologische mais uit pot
  • 100 gram volkorenmeel (gebruik voor een glutenvrije versie boekweitmeel)
  • 1 grote puntpaprika
  • 2 stengels bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel paprika poeder
  • zout
  • peper
  • kokosolie om in te bakken

Ingrediënten voor de salsa

  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 grote mango
  • 2 stengels bosui
  • 2 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop
  • 2 eetlepels appelazijn of citroensap
  • snuf chilipoeder
  • Ongeveer 3 eetlepels fijngesneden verse basilicum

Zo maak je het:

  1. Snijdt de bosui en paprika in kleine stukjes en laat de mais uitlekken in een vergiet.
  2. Meng 100 gram meel, 350 gram mais, kerriepoeder, paprikapoeder, zout, peper in een grote kom. Pers hier twee knoflooktenen boven uit. Meng dit met de staafmixer tot een massa. Dit mag best een beetje grof.
  3. Meng nu de bosui, paprika en overige mais door de massa.
  4. Maak er met je hand kleine koekjes van. Ik gebruikte voor elk koekje een flinke eetlepel beslag.
  5. Verwarm een klein beetje kokosolie in de pan en bak de koekjes gaar en goudbruin op middelhoog vuur.
  6. Eet smakelijk!

De salsa:

  1. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de mango in blokjes.
  2. Snijdt de bosui in ringetjes en de basilicum in hele fijne stukjes.
  3. Maak de dressing door de honing met het appelazijn te mengen.
  4. Meng in een kommetje de tomaatjes, mango, bosui, bassilicium, chilipeper en de dressing.(De salsa is vrij grof en heeft de structuur van een salade. Vind je het nou lekkerder om de salsa meer als saus te eten, pureer de salsa dan een beetje grof met de staafmixer. Maak er geen puree van, je mag best nog wat groente en mango zien)