Empanadas, of simpeler gezegd: gevulde deeghapjes. Het leek mij leuk om een lekker hartig hapje te maken voor Oudejaarsavond. Zo’n avond duurt lang en dan moet er natuurlijk wel iets te knabbelen op tafel staan. Of misschien ben je de hele dag al oliebollen aan het eten en heb je s’avonds geen zin in een uitgebreid diner. Deze empanadas zijn dan ideaal (en gezond)! Ik heb ze gevuld met heerlijke groente, bonen en kruiden. Eet ze als hapje met de guacamole, of warm er een lekker soepje bij op (tomatensoep is erg lekker).Β 

Als je nog nooit zelf deeg hebt gemaakt (of brood gebakken) dan kan het maken van zulke deeghapjes best even lastig zijn de eerste keer. Maar, als je het eenmaal onder de knie hebt is het ontzettend leuk en makkelijk. Op den duur voel je aan wanneer een deeg goed is, waneer het water nodig heeft, nog wat bloem enz. Het vergt gewoon even wat handigheid en oefening. Maar zoals met alles: oefening baart kunst! Onderaan het recept heb ik in foto’s duidelijk weergegeven hoe je stap voor stap de empanadas maakt en hoe je ze moet vouwen.Β 



Β 

IngrediΓ«nten voor de vegan empanadas

voor 4 personen (ongeveer 20 empanadas)Β 

Het deegΒ 

  • 240 gram biologisch spelt- of tarwebloem
  • 60 gram amandelmeel
  • 30 gram mais- of aardappelzetmeel
  • 150 ml plantaardige melk
  • extra bloem om het aanrecht mee te bestuiven

De guacamole

  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 ml kokosmelk
  • sap van 1/2 grote citroen
  • peper en zout

De vulling

  • 1 puntpaprika
  • 180 gram gekookte zwarte bonenΒ 
  • 4 sjalotjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • mespunt chilipoeder
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1/2 groentebouillonblokjeΒ 

Ik gebruik in dit recept zwarte bonen, maar voel je vrij om deze te vervangen door een andere peulvrucht. Bruine linzen, kidneybonen, bruine bonen, het is allemaal even lekker. Als je helemaal niet van bonen houdt, dan vervang je de zwarte bonen door hetzelfde gewicht aan maΓ―skorrels of doperwten.Β 

Β 



Β 



Β 

Zo maak je het

  1. We beginnen met het deeg. Doe alle ingrediΓ«nten voor het deeg in een grote kom en kneed het met je handen goed door. Als het deeg warm en soepel aanvoelt is het goed. Leg het deeg even te rusten in de koelkast.Β 
  2. Was de paprika’s onder de kraan. Snipper de sjalotjes en paprika heel fijn.Β 
  3. Zet een koekenpan of hapjes pan op het vuur en voeg hier de gesnipperde ui en paprika aan toe. Knijp hier de 4 tenen knoflook boven uit. Bak dit totdat de ui glazig is en de paprika zacht.Β 
  4. Voeg de blokjes tomaat toe, het paprika poeder, gerookt paprika poeder, chilipoeder, ahornsiroop en 1/2 bouillonblokje. Zet het vuur lager en laat het net zolang sudderen totdat het vocht verdampt is en je een dikke saus overhoudt. Het is echt belangrijk dat de saus mooi dik is voordat je het vuur uitdraait. Een tΓ© natte vulling in de empanadas veroorzaakt een grote kliederboel πŸ˜‰Β 
  5. Als de saus is ingedikt zet je het vuur uit ende je de vulling in een kom. Laat de vulling helemaal afkoelen.Β 
  6. Als de vulling is afgekoeld verwarm je de oven voor op 200 Β°C en haal je het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een mooie dunne plak (Β± 3-4 mm).Β Tijdens het uitsnijden en vouwen van de empanades is het heel belangrijk dat je je ondergrond steeds goed bebloemd. Dit voorkomt stuk scheuren en het werkt een stuk makkelijker.Β 
  7. Voor het uitsteken van de rondjes gebruikte ik een mok met een doorsnede van 10 cm. Je kunt ook een kommetje gebruikten met ongeveer dezelfde diameter. Steek met de mok alle rondjes uit en ga net zolang door totdat het deeg op is.
  8. Leg op elk rondje een eetlepel van de vulling en vouw er een halve maan van. Knijp de randen goed dicht met je duim en wijsvinger. Dit mag best stevig. Het vouwen van de rand is even lastig, maar als je het eenmaal doorhebt is het zo gedaan. Begin rechts met vouwen en vouw steeds een klein stukje van de rand naar binnen. Elk nieuw stukje deeg vouw je een beetje over het vorige stukje gevouwen deeg heen. (zie onderstaande foto’s). Je krijgt op deze manier een mooie kartelrand.
  9. Als alle empanadas zijn gevouwen leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak je ze in een voorverwarmde oven (200Β°C) voor ongeveer 30 tot 40 minuten. De empanadas zijn klaar als ze mooi knapperig en goudbruin zijn.Β 

De guacamole

  1. Schep het vruchtvlees van 2 avocado’s in een hoge mengbeker en voeg hier de kokosmelk aan toe, samen met het sap van 1 citroen, zout en peper. Meng dit tot een romige saus.Β 
  2. Schep de saus in een kommetje en serveer bij de empanadas.Β 

Β 



Β