Vegan chocolate chip cookies met een geheim ingrediënt: kikkererwten! Ja, je leest het goed, peulvruchten in een koekje. Ik vind het erg leuk om te experimenteren met recepten en probeer zoveel mogelijk gezonde onbewerkte ingredïenten te gebruiken, zoals kikkererwten in dit geval. Deze koekjes zijn het resultaat van zo’n experiment en oh wat zijn ze lekker! Het zijn misschien geen klassieke chocolate chip cookies, maar geloof mij, als je ze maakt zijn ze binnen no-time op. Ik maak deze koekjes inmiddels wekelijks, ook omdat mijn 2-jarig dochtertje ze erg lekker vind. En dat maakt mijn een blije mama, wetend dat ze een gezond en voedzaam koekje eet.
Als je de chocolate chips weglaat, zijn deze koekjes ook erg geschikt voor een baby die net begint met eten.
Ingredienten voor de chocolate chip cookies
maakt 10 tot 12 koekjes
- 250 gram gekookte kikkererwten (uitgelekt)
- 3 medjoul dadels (75 à 80 gram)
- 30 gram smeuïge pindakaas
- 100 ml water
- 1 theelepel bakpoeder
- 60 gram havermeel
- snuf zout
- pure chocolate druppels
Zo maak je het
- Doe de kikkererwten samen met de dadels, pindakaas, water, zout en bakpoeder in een blender (of gebruik een staafmixer) en blend alles tot een smeuïg geheel.
- Schep het mengsel in een kom en lepel hier het havermeel doorheen.
- Vorm er met je handen balletjes van, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat todat je een mooie vorm voor een koekje hebt. Dit kan een beetje lastig zijn omdat het mengsel wat plakkerig is, maar als je je handen een klein beetje nat maakt gaat dit heel makkelijk.
- Als je de koekjes op de bakplaat hebt liggen versier je ze met de pure chocolate druppels en bak je de koekjes 25-30 minuten op 180 °C. (Ik zelf houd van wat zachtere koekjes., maar houd je van knapperige koekjes dan bak je ze iets langer). Eet smakelijk!
Tips:
- Havermeel maak je eenvoudig zelf door havermout in de blender te malen tot meel.
- De dadels die ik gebruik zijn zacht en smeuïg. Zijn jouw dadels wat harder of een beetje droog, week ze dan even een halfuurtje in warm water en laat ze goed uitlekken voordat je ze gebruikt in het recept.