Een vegan chocolade taart die smeuïg, luchtig, vol van smaak én nog best gezond voor je is.  Met dat in mijn hoofd ben ik aan de slag gegaan met een recept. Ik bak elk jaar voor mijn verjaardag twee taarten. Meestal een kwarktaart (vegan) en een cake. Dit jaar heb ik een variatie op een kwarktaart gemaakt, een soort van vegan chocolademousse taart. De taart is glutenvrij, suikervrij, en helemaal gemaakt met natuurlijke, biologische ingrediënten. Het is geen lichte taart, maar je eet het natuurlijk niet elke dag en soms mag je best iets vieren!

Een kwarktaart maken de meeste mensen met gelatine, maar als vegan kun je dit natuurlijk niet gebruiken. Daarom gebruik ik agar agar. Agar agar is een zeewier, komt uit Azië en heeft een hogere bindkracht dan gelatine. Het is een ideaal bindmiddel omdat het kleur- en smaakloos is, je kunt het dus overal aan toevoegen. Je kunt agar agar online bestellen of kopen bij een biologische supermarkt zoals EkoPlaza.

De ingrediënten voor de vegan chocolademousse taart

voor een taart van ongeveer 24 cm

 

Voor de bodem:

  • 300 gram haver
  • 80 gram geraspte kokos
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gram dadel
  • 10 ml agave siroop
  • een snufje zeezout

 

Voor de chocolademousse:

  • 500 gram tofu
  • 400 ml kokosmelk
  • 75ml agave siroop (houdt je van zoeter, voeg dan iets meer toe, wij vonden dit genoeg)
  • 12 gram agar agar
  • 50 gram cacao

Wat je nodig hebt:

  • een springvorm van ongeveer 24 cm
  • een staafmixer of blender
  • een keukenmachine

Zo maak je het:

  1. Meng in je keukenmachine of blender: de haver, kokosrasp, de ontpitte dadels, kokosolie, agave siroop en zout. Meng dit tot je een soort van grof deeg hebt.
    (Ben je niet in het bezit van een keukenmachine of blender, gebruik dan havermeel in plaats van haver en vervang de dadels voor 100 ml dadelstroop).
  2. Spreidt dit uit over de bodem van je taartvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  3. Nu de bodem klaar is begin je aan de chocolademousse. Hiervoor kun je het beste een blender of staafmixer gebruiken. Meng de tofu, de kokosmelk, de cacao, agave siroop in de blender tot een egale massa. Proef even of je het zoet genoeg vindt, anders kun je wat agave siroop toevoegen.
  4. Doe het agar agar poeder samen met 200ml water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat 2-3 minuutjes langzaam koken terwijl je blijft roeren. Zodra het een beetje begint te koken wordt het papje dikker en is het klaar. Laat dit een klein beetje afkoelen.
  5. Meng de agar-agar met de chocolademousse.
  6. Schenk de mousse over de taartbodem en laat tenminste 5 uur opstijven in de koelkast.
  7. Versier met een beetje kokosrasp.