Ik ontving van De Gezonde Apotheker weer doos vol met heerlijke dingen: tropisch fruit, heerlijke bananen en prachtige zeekraal en knoflook. Ik had nog nooit met zeekraal gekookt en dacht eigenlijk meteen aan een heerlijke pasta, met zelfgemaakte pesto natuurlijk. Het is een wat meer luxe en uitgebreider gerechtje geworden, wat heel erg geschikt is voor een speciale gelegenheid of lekker etentje. Mijn vriend gaf het recept een dikke 8 (hij geeft altijd een cijfer tussen 0 en 10 als hij een nieuw receptje voor mijn blog mag testen) dus ik ben tevreden 😉

Zeekraal was voor mij dus nog helemaal onbekend, maar ik ga het zeker vaker klaarmaken. Zeekraal is een zilte groente, kun je zowel rauw als gekookt eten en groeit zowel onder als boven zeewater. Omdat zeekraal een zeegroente is bevat het een tal aan mineralen zoals: natrium, kalium, magnesium, calcium, zink, fosfor, mangaan, jodium en koper. Naast deze mineralen bevat zeekraal ook een goede hoeveelheid vitamine A en C. Het binnenkrijgen van genoeg jodium is ontzettend belangrijk, zeekraal is dus een hele goede bron! (andere bronnen zijn zeewieren en algen)

Ingrediënten voor de spaghetti met zeekraal en spinaziepesto

voor 2 à 3 personen

  • 2 courgettes
  • 1 basilicum plantje
  • 150 gram verse bladspinazie
  • 4 teentjes verse knoflook
  • flinke snuf zeezout
  • sap van 1/2 kleine citroen
  • 120 gram cashewnoten
  • 140 gram zeekraal
  • 2 kleine uien
  • peper
  • volkoren spaghetti
    (gebruik glutenvrije pasta voor een glutenvrije versie)

Zo maak je het

  1. We beginnen met het maken van de pesto. Pluk de blaadjes basilicum van het plantje en snijd twee courgettes in stukjes. Was de basilicum en de helft van de spinazie even goed onder de kraan en plaats in de blender of keukenmachine met de cashewnoten, citroensap, 2 gesneden courgettes, 2 tenen knoflook en flink wat zeezout. Meng tot een egale pesto.
  2. Weeg de juiste hoeveelheid spaghetti af en kook de spaghetti gaar in een pannetje met kokend water.
  3. Ondertussen snipper je twee uien en bak je deze in een koekenpan tot ze glazig zijn. Pers hier ook twee teentjes knoflook boven uit. (Ik gebruik geen olie bij het bakken omdat dit een geraffineerd vet is, ik plaats van olie gebruik ik een laagje water). Als de uien glazig zijn voeg je de zeekraal en de overige spinazie toe aan de pan en bak je dit even 10 minuutjes op middelhoog vuur. Bak niet langer dan nodig, de zeekraal moet zacht zijn maar mag nog zeker wel een bite hebben. Voeg eventueel wat peper toe (geen zout, de zeekraal is zoutig genoeg van zichzelf).
  4. Als de spaghetti gaar is giet je deze af en meng je de spaghetti met de pesto. Serveer met het zeekraal/spinazie mengsel en verkruimel er eventueel wat cashewnoten over. Eet smakelijk!

Variatietip:
Voor een versie met minder vet vervang je de helft van de cashewnoten door doperwten of witte bonen.
In plaats van zeekraal kun je ook groene asperges of sperziebonen gebruiken.