Vorige week kreeg ik van de groenteboer een gigantische zak met spruiten (6 kilo!). Nu eten we dus elke week spruitjes. Geen straf natuurlijk, want spruiten zijn heerlijk. Maar elke week hetzelfde gerecht met spruiten eten wordt wat saai, dus ik zorg voor variatie. Een stamppot of stoofschotel, Oosterse spruitjes, alles kan! Deze week stond de spruitjes stamppot op het menu en deze was zo lekker dat ik het recept even uitgeschreven heb.


Ingrediรซnten voor de spruitjes stamppot
voor 2 personen:
- 600 gram spruiten
- Een kilootje aardappelen
- 200 ml kokosmelk
- Een flinke eetlepel kerrie
- 2 appels
- Een theelepel gember
- Een theelepel knoflookpoeder
- Peper en zout
Zo maak je het:
Schil de aardappelen en dop de spruiten. ย Zet de aardappelen op in een pan met water en doe dit ook met de spruiten.
Terwijl de aardappelen en spruiten koken schil je de appels en snijd je ze in blokjes. Stoof de appeltjes samen met een theelepel gember gaar in een laagje water van ongeveer een centimeter. Gebruik hiervoor een koekenpan of klein steelpannetje. Stoof de appeltjes gaar met het deksel op de pan, zo blijft het vocht in de pan behouden en worden de appeltjes lekker zacht.
Als de aardappelen en spruiten gaar zijn giet je ze af, bewaar een beetje kookvocht van de aardappelen. Vervolgens stamp je de aardappelen, samen met 200 ml kokosmelk, een beetje kookvocht, kerriepoeder, een theelepel knoflookpoeder, peper en zout, tot puree. Vervolgens roer je de gare spruitjes erdoorheen. Zo blijven de spruiten mooi heel en houden ze een bite. Je kunt er voor kiezen om de warme appeltjes er nu doorheen te roeren of pas op het bord eroverheen te serveren. Eet smakelijk!
Variatietip:
In plaats van spruiten kun je ook andijvie gebruiken. Gebruik dan 250 tot 300 gram rauwe andijvie per persoon en stamp dit door de aardappelpuree, samen met de kruiden en appeltjes.