Het internet doet het bij ons thuis weer, en dat betekent dat er een heerlijk recept online staat! En niet zomaar eentje, een romige speculaastaart met kruidnoot. Dit is de ideale 5 december taart. Heerlijk om te serveren met een grote mok warme chocolademelk. Omdat ik voor deze taart niet teveel noten en vet wilde gebruiken heb ik voor tofu gekozen. Laat je niet afschrikken door tofu als ingrediΓ«nt voor een taart. Je kunt met tofu zowel hartige als heerlijke zoete gerechten maken. In zoete gerechten leent tofu zich uitstekend voor het maken van romige vullingen. Je kunt er allerlei smaken aan toevoegen. Ik heb nu gekozen voor speculaas en kruidnoot, maar in de zomer kun je experimenteren met allerlei soorten vers fruit.Β 

In een plantaardige taart gebruik je natuurlijk geen gelatine. In plaats van gelatine gebruik ik agar-agar. Dit is een plantaardig bindmiddel op basis van algen. Het werkt hetzelfde als gelatine en je kunt het vinden in bijna alle biologische supermarkten. Vaak staat het bij de bakbenodigdheden.Β 

De kruidnoten die ik gebruik heb ik gekocht bij de biologische supermarkt. De kruidnoten zijn plantaardig, suikervrij en bevatten geen palmolie. Dit is iets wat ik belangrijk vind, maar in principe kun je elke soort kruidnoot gebruiken.Β Als je glutenvrij eet kan het lastig zijn goede kruidnoten te vinden. Vervang de kruidnoten dan voor glutenvrije speculaasjes, deze zijn makkelijker te vinden in de supermarkt en maken de taart net zo lekker!Β 

IngrediΓ«nten voor de speculaastaart met kruidnoot

benodigdheden: springvorm en blender of keukenmachine

Vulling

  • 1 blok tofu van 400 gram
  • 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 300 ml havermelk
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram kruidnootjesΒ 
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
  • 10 gram agar-agar

Bodem

  • 100 gram kruidnoot
  • 150 gram havermout
  • 100 gram dadel (ontpit)
  • 60 ml waterΒ 
  • 3 gram speculaaskruiden (kleine theelepel)

Zo maak je het

  1. Begin met de bodem. Maal de kruidnoten in een blender of keukenmachine tot fijn poeder. Doe de gemalen kruidnoten met de havermout in een grote kom.Β 
  2. Blend de dadels met 60ml water tot een pasta. Meng deze pasta met de havermout en gemalen kruidnoten in de kom en voeg de speculaaskruiden toe. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg.Β 
  3. Verdeel het deeg over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Druk goed aan, dit gaat het beste met een achterkant van een lepel.Β 
  4. Voor de vulling hebben we weer de blender of keukenmachine nodig. Plaats de tofu, cashewnoten, 300 ml havermelk en kokosbloesemsuiker in de blender en blend alles totdat je een mooie romige substantie hebt. (Als je geen sterke blender hebt kun je de cashewnoten het beste even een halfuur weken in warm water. Giet het weekwater na een halfuur af en gebruik de cashewnoten in de vulling).
  5. Doe de vulling in een grote kom. Ik vond de vulling zoet genoeg met 30 gram kokosbloesemsuiker. Proef de vulling even en voeg zo nodig meer suiker toe. (Let op: de kruidnoten die je toevoegt zijn ook zoet).
  6. Verkruimel de 150 gram pepernoten. Dit doe ik als volgt: ik leg de pepernoten op 1 helft van een theedoek, vouw de andere helft van de theedoek over de kruidnoten en druk met de achterkant van een stevige mok alle kruidnoten stuk. Het moet geen poeder worden, gewoon grove stukjes.
  7. Roer de stukjes kruidnoot samen met de speculaaskruiden en kaneel door de vulling.Β 
  8. Verwarm in een klein pannetje 200ml havermelk met 10 gram agar-agar en laat dit al roerend aan de kook komen. Als het begint te koken zet je het vuur uit en roer je het mengsel door de vulling van de taart. Roer dit goed door met een garde!Β 
  9. Als het goed gemengd is giet je de vulling in de springvorm (over de bodem van de taart) en laat je de taart 2 uur opstijven in de koelkast.Β 
  10. Als de taart is opgesteven kun je hem versieren met nog meer kruidnoten, chocolade snippers, koekkruimels, wat je lekker vindt!

Je kunt de taart 3 dagen bewaren in de koelkast. Tip: de taart is een dag na het maken het lekkerst πŸ˜‰Β