spaghetti bolognese met linzen vegan plantaardig

Een echte klassieker: spaghetti! Ik ben opgegroeid met macaroni en spaghetti met een rode saus en gehakt. Niet zo vega natuurlijk! Inmiddels eet ik al 6 jaar vegan en heb ik mijn eigen verse van de klassieker van vroeger: maar dan met linzen! Net zo lekker maar toch een stuk gezonder. Linzen voegen hele gezonde plantaardige eiwitten toe en een goede dosis vezels, vitaminen en mineralen (waaronder veel ijzer, magnesium en foliumzuur). Wist je dat linzen zelfs 4x zoveel vezels bevatten dan zilvervliesrijst? Genoeg redenen om lekker vaak linzen toe te voegen aan je maaltijden.

Ook wilde ik nog even een tip geven wat betreft de kruiden. Ik gebruik nogal wat eetlepels in mijn gerechten, zo’n klein potje uit de supermarkt schiet dan natuurlijk niet op! Dus ik bestel mijn kruiden eens in de zoveel tijd online, ik bestel dan een hele grote zak van de kruiden die ik veel gebruik. Dit scheelt tripjes naar de supermarkt en de kruiden zijn een stuk smaakvoller. Bijkomend voordeel is dat het vaak ook een stuk goedkoper is. 

groenten vegan bolognese spaghetti

Ingrediënten voor de spaghetti met linzen bolognese

3 à 4 personen

 • 250 tot 300 gram spaghetti 
 • 250 gram wortel
 • 2 paprika’s (ik gebruik groen en rood)
 • 2 uien
 • 250 gram gekookte linzen (ik gebruik bruine linzen)
 • 1 pakje biologische basis voor pastasaus van de ah (390 gram) 
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 4 tenen knoflook
 • 3 eetlepels gedroogde provencaalse kruiden
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 3 theelepels suiker (kokosbloesemsuiker of ongeraffineerde rietsuiker)
 • flink wat zwarte peper uit de molen
 • 1 eetlepel maizena + 2 eetlepels water om te binden 

Voor de garnering: cashewnootjes en rucola 

Ik gebruik een pakje kant en klare basis voor pastasaus, deze kun je vervangen door 1 blikje tomatenblokjes, 400 ml passata of een potje pastasaus van ongeveer 400 ml.

Ik gebruik gekookte groene linzen, maar je kunt in dit recept ook beluga linzen of bruine linzen gebruiken. Rode linzen zijn niet zo geschikt voor dit recept, omdat ze niet hun vorm behouden tijdens het koken. 

Zo maak je het
 1. Was de groente, snijd de paprika’s en wortel in kleine blokjes en snipper de uien. 
 2. Zet een grote koekenpan of stoofpan op het vuur met een laagje water (of olie als je dat gebruikt) en stoof de uien hierin glazig. Wanner de uien glazig zijn voeg je 4 uitgeperste tenen knoflook, tomatenpuree, wortel, paprika en de Provençaalse kruiden toe. Roer de groenten even goed door en laat dit rustig gaar worden met het deksel op de pan. 
 3. Wanneer de groenten gaar zijn voeg je de basis voor pastasaus toe, de tomatenblokjes, de suiker en de linzen. Roer het geheel even goed door elkaar en laat de saus ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen (waarvan de laatste 10 minuten zonder deksel op de pan, hierdoor kan het vocht verdampen en dikt de saus mooi in).
 4. Is de saus niet dik genoeg, dan kun je deze even binden met een papje van 1 eetlepel maizena + 2 eetlepels water. Voeg dit toe terwijl de saus kookt en roer dit meteen goed door! Je zult merken dat de saus meteen mooi bindt. 
 5. Terwijl de saus pruttelt weeg je de spaghetti af en kook je deze gaar in een pannetje met kokend water. Wanneer de spaghetti gaar is giet je deze af en meng je deze met de saus. 
 6. Garneer de spaghetti met wat cashewnootjes (heel of fijn gemalen) en wat rucola, eet smakelijk! 
linzen Spaghetti bolognese vegan plantaardig peulvruchten