Stamppot snijbiet met appel, witte bonen en kerrie

Wij hebben het geluk snijbiet uit eigen tuin te kunnen eten (voor het eerst dit jaar). De moestuin waarmee we zijn begonnen aan het begin van de zomer heeft het super goed gedaan, veel groenten hebben we al geoogst en gegeten. De snijbiet staat er alleen nog, tijd om die ook te oogsten dus. Het is een erg veelzijdige groente en tijdens de zomer heb ik het veel gebruikt voor sapjes en smoothies, of rauw door een salade. Maar zodra de R in de maand komt gebruik ik het voor warme gerechten zoals bijvoorbeeld deze stamppot.

Waarom je vaker snijbiet zou moeten eten

Snijbiet is hartstikke gezond, het bevat veel ijzer, koper, en natrium, en iets kleinere hoeveelheden magnesium, kalium, calcium en fosfor. In 100 gram snijbiet zit maar liefs 700% van de ADH aan vitamine K! Goed voor de botten en hersenen.

In combinatie met aardappelen, witte bonen en appel heb je een complete, voedzame, volledig plantaardige maaltijd, die makkelijk en snel te maken is. Zoals je zult zien, hoeft plantaardig eten helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Het Recept

Ingrediรซnten voor 2 personen:

  • Een kilootje aardappelen
  • 150 gram witte bonen, uit blik of zelf gekookt
  • 500 gram snijbiet
  • Peper/zout
  • Een flinke theelepel kerrie
  • 1 grote appel (of 2 kleintjes)

Schil de aardappelen en kook ze gaar in een laagje water. Was ondertussen de snijbiet en snijdt deze in kleine stukjes, doe dit ook met de appel. Als de aardappelen bijna gaar zijn kook je de snijbiet nog even 5 minuutjes mee (ik kook de bladgroenten nooit lang mee, ze zijn namelijk snel gaar en zo blijven de voedingsstoffen het beste behouden). Als alles gaar is giet je de boel af (bewaar een beetje afgiet-water) en stamp de snijbiet met de aardappelen, kerrie, en een klein beetje van het bewaarde water door elkaar. Schep hierna de bonen en de stukjes appel erdoor. Het geheel maak je af met een flinke snuf peper en zout.ย  Eet smakelijk!

O, ja, wij eten het vaak met komkommer, augurk en een klodder mosterd.ย 

Variatietip

In het recept kan de snijbiet ook vervangen worden door andijvie of bladspinazie. Probeer de stampot ook eens met een handje rozijnen of wat cashewnoten erdoor.