Wij hebben een overvloed aan rode bessen uit onze tuin en ik maak daar graag elke ochtend een sapje van. Rode bessen smaken wat zuur, daarom combineer ik ze in een sapje graag met appel. Naast erg lekker en verfrissend, is het sapje ook ontzettend geneeskrachtig. De rode bes is een echte vitamine bom, dit kleine besje zit vol met vitamine C, B1, ijzer, kalium, koper, mangaan, fosfor en anti-oxidanten. Heb je een zonnig plekje vrij in de tuin, dan is het zeker leuk om daar een rode bessenstruik te planten. Een bessenstruik groeit snel, dus je hoeft niet lang te wachten op je eigen oogst! 

Zelfs de bladeren van de rode bessenstruik zijn eetbaar, je kunt de bladeren bijvoorbeeld drogen en er thee van trekken. (Van oudsher wordt de thee gebruikt om de klachten van reuma en artritis te verlichten).  

Tip: woon je in een dorp, dan is de kans groot dat mensen wat bessen of groenten uit de moestuin verkopen aan de straat. Vaak koop je een grote bak rode bessen voor 50 cent of 1 euro. Ik heb op deze manier al heel wat courgettes, bessen en komkommers verzameld. 

Ingredienten voor het sapje van rode bessen en appel

 2 personen (2 kleine glazen)

  • 150 tot 200 gram rode bessen
  • 2 appels 

Ik gebruik voor dit recept rode bessen uit onze moestuin, maar je kunt natuurlijk elke soort bes gebruiken. Denk aan: aardbei, bramen, bosbessen, frambozen of zwarte bessen.

Zo maak je het

  1. Maak het fruit goed schoon en snijd de appelen in kleine stukjes. Als je gebruik maakt van een sapcentrifuge of slowjuicer, dan is het simpel: ingredienten in de juicer en klaar is je sapje! 
  2. Heb je geen sapcentrifuge of slowjuicer, dan kun het fruit in de blender doen, en daarna zeven door een fijne zeef of notenmelkzak.