De winter staat voor de deur, dat betekent tijd voor winterse kost. Wij eten nu veel verwarmende gerechten en de aardappel speelt hierin vaak de hoofdrol. Ik ben opgegroeid met de Hollandse pot. Stamppot stond bij ons vaak op tafel, net als aardappelen, vlees en groente. Dit werd altijd gegeten met een ouderwetse jus. Stamppot is nog steeds favoriet bij ons in huis, nu alleen plantaardig en nog steeds mรฉt jus. Je kunt een plantaardige jus maken met een zakje uit de supermarkt, maar deze zijn vaak niet natuurlijk en bevatten erg veel zout. Ik ben met een recept aan de slag gegaan voor een natuurlijke, voedzame jus, die tevens ook als vleesvervanger kan dienen. De jus is vrij van geraffineerde suikers en gluten.
Ingrediรซnten voor de jus
voor 2 ร 3 personen
- Twee middelgrote uien
- 3 tenen knoflook
- Een blikje bruine linzen van 400 gram
- 1 flink eetlepel paprikapoeder (voeg meer toe naar smaak)
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- Twee eetlepels tamari of sojasaus
- 150ml ongezoete sojamelk
(Je kunt elke plantaardige melk gebruiken. Gebruik je rijstemelk, dat moet je misschien iets minder suiker toevoegen aan de jus, omdat rijstemelk van zichzelf al wat zoeter is). - 1 eetlepel boekweitmeel of maizena
- Een flinke snuf peper en zout
Zo maak je het:
- Snijdt de uien in ringen. Braad de uien aan in een laagje water, gebruik hiervoor een braadpan of koekenpan.
- Als de uien glazig zijn, pers je de knoflook uit en voeg je deze toe aan de uien. Laat dit samen even smoren totdat de uien helemaal zacht zijn.
- Laat de linzen uitlekken in een vergiet.
- Voeg nu de linzen, het paprikapoeder, de tamari of sojasaus en de kokosbloesemsuiker toe aan het uienmengsel en bak dit even kort mee.
- Meng in een glas de sojamelk met het boekweitmeel en voeg dit toe aan het uienmengsel. Je merkt nu dat het een saus wordt. Zodra de sojamelk begint te pruttelen zal de saus dikker worden door het boekweitmeel. Blijft goed roeren! Merk je dat de saus iets te dik is, voeg dan gerust nog een beetje melk toe.
- Maak af met een flinke snuf peper en zout.
variatietip
Bak eens wat kastanjechampignons mee met de uien. Voor een pittige variant voeg je wat chilipeper of sambal toe.