Het was even rustig op mijn blog omdat we van een heerlijke vakantie in Zweden hebben genoten. Inmiddels is het echte leven weer begonnen en zitten we weer helemaal in de normale routine. Ik sta weer vol nieuwe energie in de keuken en dat zorgt voor heerlijke/nieuwe gerechtjes. Zoals deze romige noedels met snijbonen en tofu. Meestal maak ik snijbonen op de Hollandse manier klaar: met gekookte aardappelen, wat falafel (niet zo Hollands natuurlijk) en een simpele plantaardige jus. Maar aangezien we nog noedels in de kast hadden liggen en onze aardappelkist ongeveer leeg was, besloot ik er iets Aziatisch mee te maken.

De gekruide tofu uit de supermarkt zit vaak vol met olie en teveel zout (en is vaak duurder), dus ik maak mijn tofu liever gewoon helemaal zelf. Het leuke aan dit receptje is dat de tofu niet een middag hoeft te marineren. Je maakt de marinade, verdeelt het over de tofu en het kan meteen de oven in. Easy! 

De noedels die ik in dit recept gebruik zijn gemaakt van volkoren tarwemeel. Maar eet je glutenvrij, dat kun je heel goed boekweitnoedels (soba noedels) of rijstnoedels gebruiken. (Kun je geen snijbonen vinden of lust je deze niet, dan kun je deze vervangen door sperziebonen of doperwten)

Ingrediënten voor de Romige pinda-noedels met snijbonen en gekruide tofu

2 personen

Groente en noedels

  • 150 tot 200 gram (volkoren) noedels
    (Wij zijn grote eters thuis en gebruiken 100 gram noedels per persoon. Ben je niet zo’n grote eter, dan houd je gewoon 75gram aan).
  • 400 gram snijbonen
  • 200 gram taugé
  • 1/3 komkommer

Gemarineerde tofu

  • 250 gram tofu
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 2 tenen uitgeperste knoflook
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 1/2 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snuf zwarte peper
  • 1 theelepel boekweitmeel/bloem/volkorenmeel

Pinda-dressing

  • 3 flinke eetlepels 100% natuurlijke pindakaas
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker
  • 1 flinke teen uitgeperste knoflook
  • 1 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • mespuntje sambal of snufje gedroogde chilipeper
  • 100 ml water
  • sap van 1/2 citroen
  • snufje zeezout 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. We beginnen met de tofu. Laat de tofu uitlekken en snijd de tofu in kleine blokjes (zie onderstaande foto). 
  3. Meng in een kommetje alle ingredienten voor de marinade: tomatenpuree, peper, bloem, uitgeperste knoflook, kokosbloesemsuiker, sojasaus en het gerookte paprikapoeder. Schep de marinade bij de blokjes tofu en kneed alles met je handen voorzichtig door. 
  4. Leg de blokjes tofu op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak de tofu ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven. (Let op: iedere oven is anders, houd dus altijd goed je oven in de gaten).
  5. Was de snijbonen onder de kraan en snijd de snijbonen in stukjes van ongeveer 1 cm (zie onderstaande foto). Kook de snijbonen tot ze beetgaar zijn (nog een beetje knapperig). 
  6. Spoel de taugé even goed af onder de kraan en zet apart. 
  7. Was het stuk komkommer en snijd deze in kleine blokjes. 
  8. Maak de pinda-dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen in een kommetje. Ik gebruikte 100ml water, maar afhankelijk van de pindakaas kan het zijn dat je iets meer of ietsje minder nodig hebt. Voeg dus niet meteen de 100 ml toe, maar begin met 50ml en voeg net zoveel water toe totdat je de juiste dikte hebt. 
  9. Wanneer de snijbonen en tofu bijna klaar zijn zet je de noedels op het vuur. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. 
  10. Giet de noedels en snijbonen af en meng de snijbonen, taugé, noedels en pinda-dressing met elkaar. Wanneer de tofu mooi knapperig is haal je deze uit de oven en verdeel je de blokjes tofu over het gerecht. Garneer met de blokjes komkommer, eet smakelijk!