Het was even rustig op mijn blog omdat we van een heerlijke vakantie in Zweden hebben genoten. Inmiddels is het echte leven weer begonnen en zitten we weer helemaal in de normale routine. Ik sta weer vol nieuwe energie in de keuken en dat zorgt voor heerlijke/nieuwe gerechtjes. Zoals deze romige noedels met snijbonen en tofu. Meestal maak ik snijbonen op de Hollandse manier klaar: met gekookte aardappelen, wat falafel (niet zo Hollands natuurlijk) en een simpele plantaardige jus. Maar aangezien we nog noedels in de kast hadden liggen en onze aardappelkist ongeveer leeg was, besloot ik er iets Aziatisch mee te maken.

De gekruide tofu uit de supermarkt zit vaak vol met olie en teveel zout (en is vaak duurder), dus ik maak mijn tofu liever gewoon helemaal zelf. Het leuke aan dit receptje is dat de tofu niet een middag hoeft te marineren. Je maakt de marinade, verdeelt het over de tofu en het kan meteen de oven in. Easy! 

De noedels die ik in dit recept gebruik zijn gemaakt van volkoren tarwemeel. Maar eet je glutenvrij, dat kun je heel goed boekweitnoedels (soba noedels) of rijstnoedels gebruiken. (Kun je geen snijbonen vinden of lust je deze niet, dan kun je deze vervangen door sperziebonen of doperwten)

Ingrediënten voor de romige pinda-noedels met snijbonen en gekruide tofu

2 à 3 personen

Groente en noedels

  • 200 gram noedels (ik gebruik volkoren noedels)
  • 400 gram snijbonen
  • 200 gram taugé
  • 1/2 komkommer 

Gemarineerde tofu

  • 250 gram tofu
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 1/2 eetlepel ketjap
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel meel of bloem
  • snuf zwarte peper

Pinda-dressing

  • 3 flinke eetlepels 100% natuurlijke pindakaas
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 flinke teen uitgeperste knoflook
  • 2 eetlepels ketchup
  • mespuntje sambal
  • 100 ml water
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook, uitgeperst

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. We beginnen met de tofu. Dep het blok tofu even goed droog met een schone theedoek of een velletje keukenrol en snijd de tofu in kleine blokjes (zie onderstaande foto). 
  3. Meng in een kommetje alle ingredienten voor de tofu marinade. Schep de marinade bij de blokjes tofu en kneed alles met je handen voorzichtig door. 
  4. Leg de blokjes tofu op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak de tofu ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven. (Let op: iedere oven is anders, houd dus altijd goed je oven in de gaten).
  5. Was de snijbonen onder de kraan en snijd de snijbonen in stukjes van ongeveer 1 cm (zie onderstaande foto). Kook de snijbonen tot ze beetgaar zijn. 
  6. Spoel de taugé even goed af onder de kraan en zet apart. 
  7. Was het stuk komkommer en snijd deze in kleine blokjes. 
  8. Maak de pinda-dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen in een kommetje. 
  9. Wanneer de snijbonen en tofu bijna klaar zijn zet je de noedels op het vuur. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. 
  10. Giet de noedels en snijbonen af en meng de snijbonen, taugé, noedels en pinda-dressing met elkaar. Wanneer de tofu mooi knapperig is haal je deze uit de oven en verdeel je de blokjes tofu over het gerecht. Garneer met de blokjes komkommer, eet smakelijk!