Zoals jullie misschien wel weten ben ik een groot fan van de aardappel. Zoete aardappelen, gewone aardappelen, vastkokend, kruimig, allemaal even lekker. Ik kreeg van de Gezonde Apotheker deze heerlijke paarse aardappelen opgestuurd, plaatje toch! De paarse/blauwe aardappelen smaken net wat anders dan hun gewone broertjes en zusjes: nootachtig en wat zoeter. Onderschat niet de geneeskracht van de aardappel. Zowel de paarse als gewone aardappel zijn van nature glutenvrij, zitten bomvol met vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Vooral de blauw/paarse aardappelen bevatten door hun bijzondere kleur krachtige anti-oxidanten die ons beschermen tegen ziekte en ons lichaam helpen gezond te blijven.
Deze aardappelsalade is een twist op de klassieke aardappelsalade (die natuurlijk niet zo plantaardig en gezond is). Gebruik deze salade vooral als lekkere basis en voeg de groenten toe die jij lekker vindt. In de zomer voeg ik graag sla toe en gebruik ik paprika in plaats van winterpeen. Of vervang de augurk eens door een paar handjes zuurkool en voeg rozijntjes in plaats van appel toe, heerlijk!
Ik gebruik een mix van paarse en gewone aardappelen maar je kunt in principe elke aardappelsoort gebruiken (ook enkel gewone aardappelen), zolang ze maar stevig blijven tijdens het koken. Een mix van bataat en gewone aardappel is ook erg lekker.

Ingredienten voor de romige aardappelsalade met dille en bieslook
3 à 4 personen als bijgerecht (2 tot 3 personen als hoofdmaaltijd)
De salade
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 180 – 200 gram augurk
- 2 eetlepels gedroogde dille
- 3 à 4 eetlepels gedroogde bieslook
- 1 appel
- 1 eetlepel grove mosterd
- 3 stengels bleekselderij
- peper en zout
- 1 middelgrote winterpeen
De dressing
- 120 gram cashewnoten
- 1 theelepel grove mosterd
- sap van 1 citroen
- 1 grote teen knoflook (of 2 kleintjes)
- 150 ml plantaardige melk

Zo maak je het
- Was de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Ik zelf schil de aardappelen niet, de schil is gezond en bevat veel vitaminen en mineralen.
- Zet een pan met water op voor de aardappelen en kook de aardappelen gaar.
- Snijd ondertussen de augurken, bleekselderij en appel in kleine stukjes en rasp de winterpeen.
- Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor te blenden in een blender. Dit kan ook met een goede staafmixer en mengbeker. Blend het geheel tot een smeuïge saus.
- Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even afkoelen.
- Als de aardappelen een beetje zijn afgekoeld, meng je de aardappelen met alle overige ingrediënten voor de salade: augurken, bleekselderij, appel, wortel, eetlepel mosterd en de kruiden. Voeg de dressing toe en hussel alles voorzichtig door. Voeg naar smaak nog wat peper en/of zout toe. Eet smakelijk!
Probeer ook eens deze ‘Zomerse aardappelsalade anders’