Vorig weekend was het 18 graden, floten de vogels en stond onze tuin vol met kleurrijke krokussen en narcissen. Ik kon het dus ook niet laten een lekker ’s zomers toetje te maken, met aardbeien! Wel aardbeien uit de diepvries, maar dat mocht de pret niet drukken.Β 

Toetjes hebben vaak een slechte naam: ongezond, vol met geraffineerde suiker en meestal niet zo plantaardig/vegan. Gelukkig kun je ook met gezonde en plantaardig ingrediΓ«nten geweldige toetjes maken! Dit aardbeientoetje is romig, fris, lekker zoet en gezond. In plaats van aardbeien kun je natuurlijk ook frambozen, bramen of blauwe bessen gebruiken. Experimenteer en gebruik wat je in huis hebt.

In dit recept gebruik ik agar agar. Agar-agar is een fijn poeder gemaakt van algen enΒ geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Je kunt agar-agar online vinden of je koopt het bij een goede toko of biologische supermarkt.

Ingredienten voor de aardbeienpudding met bessengelei en pistache

4 personen

De aardbeienpudding

  • 400 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels ahornsiroop (of honing als je dat gebruikt)
  • 250 gram aardbeien, diepvries of vers
  • 10 gram agar agar + 200 ml plantaardige melk of water

De bessengelei

  • 250 gram aardbeien, diepvries of vers
  • 200 gram blauwe bessen of bosbessen (diepvries of vers)
  • 100 ml appelsap
  • 1 klein eetlepel kokosbloesemsuiker

Garnering: 2 handjes pistachenootjes en wat fijngesneden muntblaadjes. (In plaats van pistache kun je ook cashewnoten, amandelen of walnoten gebruiken).Β 

Zo maak je het

De aardbeienpudding

  1. Blend 250 gram aardbeien met 400 ml kokosmelk en 3 eetlepels ahornsiroop in de blender (of met de staafmixer). Giet het aardbeienmengsel in een grote kom.
  2. Meng 10 gram agar agar met 200 ml plantaardige melk (of water) en doe dit in een klein pannetje. Warm het geheel op laag vuur langzaam op, onder constant roeren (het wordt dikker als het begint te koken). Als het begint te koken laat je het een halve minuut zachtjes pruttelen. Zet het vuur daarna uit en voeg het direct toe aan het aardbeienmengsel. Roer het meteen goed door met een garde, als je te lang wacht ontstaan er klontjes.
  3. Verdeel de pudding over 4 mooie glaasjes en laat het ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

De bessengelei

  1. Voeg alle ingredienten voor de gelei toe aan een klein pannetje en breng dit aan de kook. Laat het geheel helemaal inkoken (zonder deksel op de pan). Het moet halveren in volume. Het vocht verdampt en je houdt uiteindelijk een stroperige gelei over. Hoe langer je het laat koken, hoe dikker het wordt. Laat de gelei een beetje afkoelen en verdeel het over de 4 glaasjes.

Versier het toetje met pistachenootjes (ongezouten) en wat fijngesneden muntblaadjes. Eet smakelijk!

Zin in meer toetjes? Probeer dan ook eens deze kruidige rijstepap met mango en passievrucht.