Het recept voor deze plantaardige panna cotta is het 1e recept in een serie heerlijke pompoen recepten.ย Ik heb besloten dat ik tijdens de herfst en winter maanden sowieso 2x in de maand een recept met pompoen online ga zetten. Op instagram heb ik gevraagd of jullie dat leuk zouden vinden, en iedereen stemde JA! Ik hoop jullie te inspireren om deze maanden met pompoen aan de slag te gaan. Mocht je een pompoen recept van mij maken, laat me weten wat je ervan vond of tag me op instagram.

De meeste mensen associรซren het woord ’toetje’ met ongezond, maar dat hoeft helemaal niet! Toetjes kunnen รฉn lekker, รฉn gezond zijn, zolang je maar creatief bent. Normaal wordt panna cotta gemaakt met gelatine en room, dat eet je als planteneter natuurlijk niet. In plaats van gelatine gebruik ik agar-agar. Agar-agar is een fijn poeder gemaakt van algen enย geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Je kunt agar-agar online vinden of je koopt het bij een goede toko of biologische supermarkt. Voor het romige effect gebruik ik kokosmelk, wat super goed combineert met het frisse van de sinaasappel en zoete van de pompoen.

De prachtige kaki vruchten die ik gebruik in dit recept ontving ik van ‘De Gezonde Apotheker’.

Ingrediรซnten voor de panna cotta met pompoen

voor 2 grote of 3 kleine toetjes

  • 200 ml kokosmelk
  • 250 gram pompoenpuree
  • 50 ml sinaasappelsap, ik gebruik vers geperst
  • rasp van de schil van 1/2 sinaasappel
    (rasp alleen het oranje, niet het wit!)
  • 1/4 theelepel kurkuma poeder
  • 1/4 theelepel gember
  • 10 tot 15 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 gram agar agar
  • 1/4 theelepel kardemom

Ingrediรซnten voor de vruchtensaus:

  • 1 grote appel
  • 2 kaki vruchten of persimmons
  • 1 klein handje rozijnen
  • snuf kaneel
  • 1 theelepel maizena

Zo maak je het

  1. Maak de pompoen puree door een pompoen te schillen, in blokjes te snijden en de blokjes pompoen gaar te koken. Als de pompoen stukjes gaar zijn giet je ze af en pureer je ze in de blender of keukenmachine.
    (Als je wat puree over hebt, niet weggooien! Pompoen puree is heerlijk door een smoothie of door de havermout in de ochtend).
  2. Vervolgens weeg je 250 gram pompoen puree af en meng je dit met de kokosmelk, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, de kruiden en 10 gram kokosbloesemsuiker. (Gebruik meer suikers als je van een zoeter toetje houdt)
  3. Verwarm 100 ml van het pompoen/kokosmelk/kruiden mengsel in een pannetje met 2 gram agar agar. Laat het voorzichtig tot een kookpunt komen en roer goed door. Als het 2 minuutjes gekookt heeft (op heel laag vuur) giet je het bij de rest van het pompoen/kokos mengsel. Roer alles goed door, je wilt geen klontjes in je pannacotta.
  4. Giet het mengsel in twee mooie glazen en laat het een uur opstijven in koelkast.
  5. Wanneer de panna cotta is opgesteven ga je voorzichtig met een mes lang de zijkanten en houd je de glaasjes op de kop boven een bordje. Als het goed is valt de pannacotta er zo uit. Is dat niet het geval? Dan houd je het glaasje op de kop terwijl je met een mes nog even goed langs de zijkanten gaat. Je kunt de panna cotta ook in het glaasje serveren.

Voor het sausje:

  1. Tot slot maken we het vruchtensausje. Snijd 1 appel in hele kleine blokjes en doe de blokjes in een klein steelpannetje. Voeg het vruchtvlees van 2 kaki vruchten of persimmons toe, samen met een snuf kaneel, een handje rozijnen en een theelepel maizena.
  2. Breng alles aan de kook en laat op laag vuur pruttelen tot het mengsel wat dikker is geworden (5 tot 10 minuten).
  3. Giet de saus over de panna cotta en garneer met wat je maar wilt. Ik gebruikte granaatappelpitjes en kokosrasp, maar andere alternatieven zijn: gebroken walnoten, hazelnoten, stukjes chocola, frambozen, cashewnoten enz.

Probeer ook eens deze kruidige rijstepap met mango en passievrucht als je van toetjes houdt