Eindelijk heb ik een recept voor een glutenvrije en plantaardige quiche! Ik maakte nooit hartige taart of quiche omdat ik geen zin had om zelf een deeg te maken voor de bodem. Natuurlijk is er wel hartige taart deeg te verkrijgen in de supermarkt, maar het liefst kook ik glutenvrij en met biologische ingrediรซnten. Een glutenvrije bodem heb ik รฉรฉn keer zelf gemaakt maar dat was niet echt een succes (de bodem was droog en vrij hard). Deze bodem met aardappel is een uitkomst! Wij hebben vaak restjes gekookte aardappel in de koelkast liggen en ik dacht, waarom geen aardappel op de bodem? Het was een experiment maar het is ontzettend goed gelukt. De plantaardige quiche was heerlijk, hield zijn vorm bij het aansnijden en had zelfs wel iets weg van een quiche met ei. Je kunt deze taart als basis gebruiken en variรซren met allerlei heerlijke seizoensgroente. Ik ga deze quiche nog een keer maken met groene asperges en prei.

Ingrediรซnten voor de plantaardige quiche:

Benodigdheden: springvorm en keukenmachine of blender

voor 3 ร  4 personen

  • 500 gram vastkokende aardappelen
    (geschild en in blokjes)
  • 500 gram bataat
    (geschild en in blokjes)
  • 2 rode paprika’s
  • 400 gram kastanje champignons
  • 3 uien
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram verse bladspinazie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 blok tofu 400 gram
  • 1 biologisch groentebouillonblokje
  • 2 eetlepels arrowroot of maizena
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • flinke snuf peper
  • 100 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180ย ยบC
  2. Kook de blokjes aardappel en bataat in een pan met water gaar.
  3. Ondertussen was je de paprika en champignons en snijd je deze in stukken. Snijd ook de uien in halve ringen.
  4. Verwarm een pan en bak de uien in een laagje water glazig. Knijp hier twee tenen knoflook boven uit en bak even mee.
  5. Voeg de paprika en champignons toe en bak alles totdat de paprika’s en champignons zacht zijn.
  6. Voeg nu de spinazie toe en laat deze even slinken. Draai daarna het vuur uit en laat het groentemengsel even goed uitlekken in een vergiet. (We willen niet teveel vocht in de quiche).
  7. Als de aardappelen gaar zijn giet je deze af en zet je ze even apart.
  8. Nu gaan we aan de slag met de vulling. Als je een blok tofu in water hebt gekocht laat je deze even goed uitlekken en verkruimel je het blok boven de keukenmachine of blender.
  9. Voeg de sojamelk, Italiaanse kruiden, 2 teentjes knoflook, 1 bouillonblokje, kurkuma, een snuf peper en arrowroot toe. Blend tot een egale massa. Ik voegde geen zout meer toe vanwege het bouillonblokje.
  10. Meng het tofu mengsel met de uitgelekte groenten.
  11. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel de aardappelblokjes over de bodem. Druk lichtjes aan, maar zorg dat aardappelblokjes wel hun vorm behouden. We willen geen aardappelpuree ๐Ÿ˜‰
  12. Verdeel het tofu/groente mengsel over de aardappelen.
  13. Bak de quiche in een voorverwarmde oven voor 45 tot 60 minuten. De taart moet mooi stevig en gebakken zijn.
    De laatste 15 minuten bakte in de quiche zonder de rand van de springvorm. Op deze manier bakken de zijkanten ook mooi bruin en stevig.