Mijn man en ik kijken de laatste weken ‘The Great British Bake Off’ (heel fout maar soms zo leuk). Door het programma had mijn man steeds zin in taart en ik had zin om taarten te maken. Natuurlijk zijn de taarten in het programma niet zo gezond en niet zo plantaardig. Mijn missie was om een taart te maken die lekker smaakt, er lekker uit ziet én goed is voor je gezondheid en de planeet.

Van De Gezonde Apotheker had ik nog een roze pitaka liggen, dit is een Aziatische vrucht met een ontzettend knalroze kleurtje. Dit knalroze kleurtje leent zich natuurlijk heel goed voor een mooie taart. Mocht je nou geen pitaya kunnen vinden, dan kun je ook 250 gram ander fruit gebruiken: ananas, aardbeien, mango of blauwe bessen (mango is erg lekker!). Alles met een mooi fel kleurtje doet het goed op de taart (let er wel op dat je bij zuur fruit een beetje suiker toevoegt aan het fruitlaagje).

Als je een plantaardige kwarktaart bakt kun je natuurlijk geen gelatine gebruiken. In plaats van gelatine gebruik ik agar agar, dit is een plantaardig bindmiddel gemaakt van algen. Je moet agar agar voor gebruik verwarmen met een vloeistof zodat het gaat binden. Ook verliest agar agar z’n bindkracht na ongeveer 3 dagen, eet de taart dus binnen twee dagen op. Je kunt agar agar kopen bij de biologische supermarkt.

Ingrediënten voor de plantaardige kwarktaart

voor de bodem:

 • 150 gram ontpitte dadel
  (ik gebruik medjoul dadels van Mehadrin, deze zijn zacht, smeuïg en ideaal voor taartbodems)
 • 250 gram havermeel
 • 60 gram havermout
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 60 ml water
 • snufje zeezout

voor de ‘kwark’ vulling:

 • 400 ml kokosmelk
 • 500 ml plantaardige yoghurt (ongezoet)
 • 15 gram kokosbloesemsuiker
 • 200 ml appelsap
 • sap van 1/2 citroen
 • 12 gram agar agar
 • 1 roze pitaya

Zo maak je het:

Benodigdheden: springvorm en blender of keukenmachine 

We beginnen met de bodem

 1. Maal in een blender of keukenmachine de dadels met 60 ml water en 2 flinke eetlepels appelstroop tot een stevige pasta.
 2. Meng de dadelpasta met het havermeel en de havermout, kneed goed door. Het moet een stevige bal worden.
 3. Verdeel het ‘deeg’ over de bodem van de springvorm. Druk goed aan zorg dat er overal een mooi egaal laagje met het haver/dadel mengsel zit.

Nu maken we de vulling

 1. Meng de yoghurt met 200 ml kokosmelk en 15 gram kokosbloesemsuiker. Dit kan in de blender, maar gaat ook goed met de hand.
 2. Verwarm de overige 200ml kokosmelk met 8 gram agar agar in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Je zult merken dat het een dik mengsel wordt. Laat even 2 minuutjes pruttelen onder voortdurend roeren. Zet het vuur daarna uit.
 3. Meng het agar agar mengsel met de yoghurt en kokosmelk. Roer heel goed door! (Ik heb dit in de blender gedaan om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is).
 4. Giet het yoghurt mengsel over de haver/dadel bodem.

Het fruitlaagje

 1. Verwarm 200ml appelsap in een steelpannetje met de overige 4 gram agar agar en breng dit aan de kook. Laat ook weer 2 minuutjes zachtjes koken en zet het vuur dan uit.
 2. Doe het appelsap/agar agar mengsel in de blender met het vruchtvlees van 1 roze pitaya en het sap van 1/2 citroen. Ik heb hier geen suiker door gedaan omdat ik het lekker vindt als de taart een frisse smaakt krijgt. Wil je het fruitlaagje nou wel iets zoeter maken, voeg dan gewoon wat kokosbloesemsuiker, agavesiroop of honing toe.
 3. Als het fruitmengsel goed gemengd is giet je dit uit over de yoghurt laag.
 4. Zet de taart ongeveer 1 uurtje in de koelkast om op te stijven.
 5. Ik versierde de taart met 2 passievruchten, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten fruit gebruiken. Eet smakelijk!