Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om koekjes te gaan bakken, maar toen begon mijn vriend over een bepaald soort koekjes die hij vroeger graag at. Een soort van tartelettes met een vulling van fruit. Vegan tartelettes bakken…daar had ik niet zo’n zin in, maar ik bedacht wel een hele makkelijke variant die er misschien een beetje aan doet denken. Wat mijn vriend betreft zijn deze jamkoekjes in ieder geval geslaagd.ย De koekjes zijn ontzettend makkelijk en snel. Ik had het deeg in 15 minuutjes klaar, en lang in de oven hoeven ze ook niet. Ideaal als gezond tussendoortje of traktatie.

Ingrediรซnten voor de jamkoekjes:

Voor ongeveer 16 koekjes

  • 100 gram havermeel (ik maakte mijn eigen havermeel door havermout te malen in de blender)
  • 80 gram havermout
  • 80 gram amandelmeel
  • 10 gram bakpoeder
  • 200 ml havermelk
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram volkorenmeel
  • snufje zeezout
  • 1 klein potje aardbeienjam

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180ย ยฐ C.
  2. Meng alle droge ingrediรซnten in een kom.
  3. Voeg nu 200 ml havermelk toe en kneed met je handen tot een mooi deegje.
  4. Verdeel het deeg in 14 tot 16 stukjes en vorm balletjes. Rol de balletjes even goed door je handen.
  5. Leg de balletje op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  6. Druk de balletjes een beetje plat en vorm een klein kuiltje in het midden van elk koekje.
  7. Vul elk kuiltje met een flinke lepel aardbeienjam.
  8. Bak de koekjes ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven.


 

Variatietip:

Voor een glutenvrije variant kun je het volkorenmeel vervangen door boekweitmeel. ย Of vervang de aardbeienjam eens door citroenjam en verkruimel er wat pistachenootjes over.ย 

Voor een chocolade variant vervang je de jam dan door een blokje pure chocolade. Of gebruik jam en chocola als je luxe koekjes wilt bakken.