Ik hoor je denken, drumsticks van bloemkool, is dat lekker? Ja, dat is ontzettend lekker! De drumsticks zijn knapperig, kruidig en een beetje sticky, bloemkool next level zeg maar. Ik was al een tijdje op zoek naar een lekker en simpel recept met bloemkool, want soms vind ik het een lastige groente. Een Hollands bordje met bloemkool, aardappelen en een vleesvervanger is lekker, maar niet elke week. Daar komt bij dat ik liever geen kant en klare vleesvervangers koop, vaak zijn ze toch wel prijzig en ze bevatten veel olie en zout. Dit recept voor bloemkool is echt even anders als anders en je vergeet bijna dat je gewoon een Hollandse bloemkool aan het eten bent. Ik hoop met zulke recepten te laten zien dat je super lekker plantaardig kunt eten als je creatief bent in de keuken. Je hoeft geen dure ingrediënten of vleesvervangers te kopen om iets speciaals op tafel te zetten. Houd het simpel!

Ik gebruikte voor deze drumsticks een oranje bloemkool van De Gezonde Apotheker. Deze bloemkool is oranje omdat hij 25 maal de hoeveelheid aan vitamine A bevat dan de gangbare witte variant en smaakt nét iets lekkerder. Als je een oranje bloemkool tegenkomt zou ik deze zeker een keer proberen. Natuurlijk kun je ook gewoon een witte bloemkool gebruiken voor dit recept.

Ingrediënten voor de bloemkool drumsticks

  • 1 grote bloemkool
  • 100 gram volkorenmeel
  • 40 gram amandelmeel
  • 200 ml plantaardige melk
  • 60 gram tomatenpuree
  • 2 flinke theelepels uienpoeder
  • 2 flinke theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knolfookpoeder
  • 10 gram kokosbloesemsuiker
  • een paar draaien zeezout uit de molen
  • snuf peper

Voor een glutenvrije versie kun je het volkorenmeel vervangen door kikkererwten-, boekweit- of rijstmeel.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 ºC

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en was de roosjes even onder de kraan.
  2. Meng alle overige ingrediënten in een schaaltje. Roer goed door, het moet een dik papje worden.
  3. Haal de bloemkoolroosjes één voor één door het papje heen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Wees niet te zuinig, elk bloemkoolroosje moet goed bedekt zijn met het kruidenmengsel.
  4. Als alle roosjes op de bakplaat liggen bak je de drumsticks ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven. Dit kan iets langer of korter duren, afhankelijk van je oven. Houd de drumsticks goed in de gaten, ze zijn klaar als ze mooi bruin en knapperig zijn.
  5. Ik serveerde de drumsticks met gebakken aardappeltjes en mijn vegan kaassaus, dat recept vind je hier.