Ik was al een tijdje op zoek naar een leuk en gezond basisrecept voor een chocoladecake. Zo’n cake die je nog snel even kunt maken en altijd lukt. Ik wilde zoveel mogelijk ‘whole foods’ gebruiken voor de cake, dat houdt in: ongeraffineerde ingrediënten. De cake bevat daarom dadels in plaats van geraffineerde suikers en is helemaal vrij van olie of boter. Voor mijn cake heb ik speltbloem gebruikt in combinatie met amandelmeel, dit maakte uiteindelijk de lekkerste chocoladecake. Eet je glutenvrij, dan kun je de speltbloem heel goed vervangen door boekweitmeel. Wil je volkoren tarwemeel of bloem gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. (Als je volkorenmeel gebruikt wordt de cake wel wat zwaarder en minder luchtig van structuur).
Voor de cake gebruik ik medjoul dadels. Deze dadels zijn mooi zacht en groot dus ideaal om te verwerken in een mooie taart of cake. Ik bestel vaak een grote doos dadels online (een doos van 5kg), hier doe ik erg lang mee en dit is een stuk goedkoper dan een kleine zakje dadels uit de supermarkt. Vermijd dadels ook vooral niet omdat ze teveel suikers zouden bevatten. Natuurlijke suikers (suikers uit de hele vrucht) werken totaal anders in ons lichaam dan geraffineerde suikers. De suikers in dadels zijn fantastisch voor onze lever, hersenen en geven ons energie voor een drukke dag. Dadels bevatten bovendien ook veel mineralen, vitaminen en zitten bomvol gezonde vezels!
Ingrediënten voor de chocoladecake
Benodigdheden: cakeblik
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram speltbloem
- 50 gram kokosrasp
- 60 gram cacaopoeder
- 12 medjoul dadels ±250 gram
- snuf zeezout
- 350 ml water of plantaardige melk
- 7 gram baking soda
- 2 theelepeltjes appelazijn
- 15 gram kokosbloesemsuiker
Optioneel: kokosrasp voor de versiering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Ontpit alle dadels en doe de dadels met 350 ml water of melk in de blender of keukenmachine. Blend alles tot een egale massa.
- Voeg toe aan een grote kom: amandelmeel, bloem, kokosrasp, cacao, snuf zeezout, bakingsoda en de kokosbloesemsuiker.
- Voeg de dadelpasta en appelazijn toe aan de kom en meng alles goed door met een spatel.
- Bak de cake in een voorverwarmde oven voor 50 tot 60 minuten. De cake is gaar als je met een mesje of breinaald in de cake prikt en deze er schoon uitkomt.
- Versier de cake met kokosrasp en laat de cake goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!
Let op: een chocoladecake is niet zo lekker als deze te droog is. Bak de cake dus niet te lang! De cake mag best nog een klein beetje smeuïg zijn van binnen.
Tip: eet een plakje cake met een dikke klodder jam en een beetje kokosrasp.
Het staat in de oven. Ben zo benieuwd hoe het smaakt.
Wat leuk! Laat me even weten hoe de cake gesmaakt heeft, groetjes Marthe!