Officieel mag ik dit misschien geen ‘kaasje’ noemen, want er komt geen zuivel aan te pas. Maar voor het hele idee is deze naam wel zo duidelijk. Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met zelfgemaakte vegan kaasjes. Makkelijke recepten die gezond én lekker zijn. Er zijn een paar kaasjes mislukt, maar zoals ik altijd zeg: oefening baart kunst. Dit Italiaanse kaasje is fantastisch gelukt en smaakt heerlijk op een cracker, toastje, stukje komkommer of gewoon op een boterham. Ook is het kaasje is helemaal vrij van gluten en soja. Je moet natuurlijk niet verwachten dat zo’n kaasje exact zo smaakt als een kruidenkaasje op basis van zuivel, dat is ook helemaal niet de bedoeling. Ik vind het zelf gewoon erg leuk om te maken en zie het als een lekker broodbeleg of hapje. 

Ik maak dit kaasje met de rauwe cashewnoten van Noten.nl. In tegenstelling tot een kaas op basis van zuivel, bevat dit kaasje geen verzadigd vet, niet te veel zout en komt er geen dierenleed aan te pas. Het verzadigde vet in zuivel draagt bij aan hart- en vaatziekten. De onverzadigde vetten, vitamines en mineralen in cashewnoten beschermen ons lichaam juist! Genoeg redenen om dit kaasje te maken dus.  

Ingrediënten voor het Italiaans kruidenkaasje 

voor 2 kleine kaasjes (diameter 10-12 cm)

 • 150 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
 • 300 ml rijstmelk
 • 15 gram edelgistvlokken
 • 2 tenen knoflook
 • 1/4 theelepel zwarte peper 
 • 1/4 theelepel zout 
 • sap van 1/2 citroen
 • 20 gram tapiocazetmeel
 • 6 gram agar-agar
 • 3 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden + meer voor garneren

Benodigdheden

 • Je hebt voor dit recept en sterke blender of keukenmachine nodig. 
 • Ook heb je een vormpje nodig voor het kruidenkaasje. Ik gebruikte hiervoor een klein Tupperware bakje met een diameter van 10-12 cm. Je kunt natuurlijk allerlei bakjes hiervoor gebruiken, vierkant, rond enz. 
 • Tapiocazetmeel vind je bij een biologische winkel of een goede toko. Gebruik echt alleen tapiocazetmeel, geen maizena of aardappelzetmeel. 

Zo maak je het

 1. Week de cashewnoten van te voren een half uur in warm water. Spoel ze daarna goed af onder de kraan. 
 2. Doe alle ingredienten (behalve de Itliaanse kruiden) in de blender of keukenmachine en blend alles tot een egale substantie. Voeg daarna de Italiaanse kruiden toe en roer deze er met een spatel goed doorheen.
 3. Doe het kaasmengsel in een pannetje en breng alles op laag vuur aan de kook. Door het tapioca zetmeel zal het mengsel snel dikker worden dus je moet constant roeren terwijl je het verwarmd. Als je merkt dat het mengsel dik wordt en aan de pan blijft plakken (lijm-achtige substantie) is het klaar. Het mengsel moet stevig zijn en haast een soort van slijmerige bal vormen.
 4. Bedek de twee vormpjes die je gaat gebruiken met een laagje vershoudfolie, op deze manier krijg je de kaasjes er straks makkelijk uit.
 5. Giet het mengsel in de twee vormpjes en druk het mengsel goed aan. Laat de kaasjes 2 uur afkoelen/opstijven in de koelkast. 
 6. ALs de kaasjes stevig zijn geworden haal je ze voorzichtig uit de vorm. Doe wat gedroogde Italiaanse kruiden op een bordje en dip de kaasjes hier voorzichtig in. Als het kaasje mooi bedekt is met een laag kruiden leg je het kaasje op een mooi bordje neer. 
 7. Serveer het kaasje met lekkere toastjes, rauwkost of brood. Bewaar de kaasjes afgedekt in de koelkast. 

Probeer eens deze glutenvrije Italiaanse crackers bij het kruidenkaasje.