Vaak is de pesto die je in de supermarkt kunt vinden niet plantaardig. Er zijn er wel een paar, maar deze bevatten ontzettend veel olie en vaak ook veel zout. Ik ben zelf aan de slag gegaan met een recept voor pesto. Niet helemaal traditioneel, maar wel ontzettend lekker! Deze saus kun je gebruiken over de broccoli of bloemkool, bij gebakken aardappeltjes, als dip, in een wrap met groente en als pastasaus. De pestosaus bevat natuurlijk basilicum, een ontzettend gezond plantje. Iedereen weet dat bladgroente gezond is en door basilicum rauw te verwerken in een saus of pesto krijg je toch weer een dosis groen binnen! De bonen zorgen voor wat eiwit en geven de pesto volume zonder het gebruik van te veel noten.

Ik heb een hele sterke blender en kan de cashewnoten makkelijk verwerken in een saus. Heb je dat nou niet, week de cashewnoten dan tenminste 2 uur in warm water tot ze zacht en soepel zijn. Zo kun je de pesto makkelijk pureren met een staafmixer.

Ingrediënten voor de pest0saus
voor 2 personen

  • 2 flinke handen basilicum
  • 100 gram ongezouten cashewnoten (ik gebruik ook ongebrande cashewnoten)
  • 150 gram witte bonen
  • 1 grote teen knoflook
  • Het sap van 1/2 citroen
  • 1/2 courgette
  • Een flinke snuf peper en zout

Zo maak je het:

  1. Was de courgette en snijdt de courgette in kleine stukjes.
  2. Was de bonen goed onder de kraan en laat uitlekken.
  3. Plaats alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale saus.
    (Heb je geen sterke blender, gebruik dan een staafmixer en mengbeker)

 

Variatietip:
In plaats van cashewnoten kun je ook pijnboompitten of amandelen gebruiken.
Vervang 1 hand basilicum door een handje biologische rucola voor een pittige saus.