Perziken en de zomer, dat hoort toch wel echt bij elkaar. Ik verheug me elk jaar weer op van alles met perzik, smoothies, baksels en zelfs ijs! Van de De Gezonde Apotheker ontving ik prachtige perziken en heb hier heerlijke koeken mee gebakken. Deze plaatkoeken zijn een echte favoriet bij ons thuis, ik maak ze het hele jaar door met verschillende soorten seizoensvruchten. Favoriete combinaties zijn: mango/passievrucht, appel/kaneel/rozijn en peer/kiwi. Je kunt deze koeken eten als tussendoortje maar als ontbijt of traktatie doen ze het ook erg goed!
Ingrediënten voor de perzik-plaatkoeken
voor 12 koeken
- 200 gram havermout
- 30 gram kokosrasp
- 60 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- 1 theelepel kaneel
- klein snufje zeezout
- 120 gram amandelmeel
- 200 ml water of plantaardige melk
- 30 gram volkoren tarwe- of speltmeel
(voor een glutenvrije versie gebruik je haver- of boekweitmeel) - 7 gram bakpoeder
- rasp van 1 sinaasappel
- 2 perziken
- 5 gedroogde abrikozen of een handje rozijnen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 ºC
- Plaats alle droge ingrediënten in een grote kom.
- Rasp de schil van een sinaasappel en voeg dat toe aan de droge ingrediënten.
- Vervolgens voeg je 200ml water toe aan de droge ingrediënten en kneed je alles tot een mooi stevig deeg.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het deeg uit over de bakplaat. Vorm een grote plak (rechthoek) van ongeveer 1,5 cm dik, dit gaat het beste met je handen.
- Was de perziken en snijd ze in kleine stukjes of plakjes. Verdeel de perziken gelijkmatig over het deeg.
- Snijd daarna de gedroogde abrikozen (als je rozijnen gebruikt hoeft dit niet) in hele kleine blokjes en verdeel deze (of de rozijnen) over de perziken.
- Plaats de koek in de oven en bak in een voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten. De koek is klaar wanneer de randjes mooi bruin zijn en de perziken zacht en gaar zijn.
- Tot slot snijd je de plaatkoek in 12 stukken (4 stroken en elke strook in 3en). Eet smakelijk!
Zin in nog meer zomerse baksels? Probeer dan eens dit glutenvrije bananenbrood met appel en abrikoos, of deze vegan kwarktaart.