Vorige week hebben we weer weekboodschappen gedaan en de groenteboer vroeg of we nog belang hadden bij pastinaken. De pastinaken waren wat gerimpeld en kregen we voor een klein prijsje mee. Van de pastinaken heb ik een heerlijke winterse soep gemaakt met paddestoelen en linzen. Deze soep is erg vullend en voedzaam en is zowel voor lunch als avondeten erg geschikt. De paddestoelen en linzen maken deze soep helemaal af. Paddestoelen en linzen hebben een wat aardse smaak en dat past ontzettend goed bij het zoete van de pastinaak. Deze soep is heerlijk met wat geroosterd brood of wat extra gebakken aardappeltjes. Ik hoop trouwens dat dit het laatste winterse soepje van het jaar is, want het voorjaar staat voor de deur!

Ingrediënten voor de soep

Maakt 5 à 6 flinke kommen soep

  • 1 kilo pastinaak (geschild)
  • 1 grote prei
  • 2 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 biologische groentebouillonblokjes
  • 200 gram geschilde aardappel
  • 1 flinke eetlepel pittige grove mosterd
  • een paar flinke handen rucola

 

De gebakken paddestoelen met linzen:

  • 3 theelepels tamari of sojasaus
  • 150 gram cantharellen
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel knoflook
  • 400 gram gekookte bruine linzen uit blik
  • 3 theelepels kokosbloesemsuiker

Zo maak je het

  1. Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd alles in kleine stukjes.
  2. Snijd de prei en ui in ringen. Spoel de prei even goed af in een vergiet, zand in de soep is natuurlijk niet zo lekker.
  3. Doe alle groenten in een grote pan en pers de 3 tenen knoflook er boven uit.
  4. Verkruimel ook de twee bouillonblokjes boven de pan met groente.
  5. Vul de pan met water totdat de groenten mooi onder staan en breng aan de kook.
  6. Laat de soep minimaal een half uur koken.

    Terwijl de soep kookt heb je tijd om het paddestoelen/linzen mengsel te maken


  7. Maak alle paddestoelen goed schoon en snijd alles in kleine stukjes.
  8. Spoel de linzen even goed af onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet.
  9. Verwarm in een koekenpan een klein laagje water of olie en bak de paddestoelen tot ze zacht en geslonken zijn.
  10. Als de paddestoelen gaar zijn voeg je de linzen, de tamari, de kokosbloesemsuiker en het paprika- en knoflookpoeder toe. Voeg eventueel nog wat peper toe als je dat lekker vindt. Bak alles nog even 5 minuten mee en haal dan de pan van het vuur. (Al het vocht moet verdampt zijn).
  11. Als de soep gaar is voeg je een eetlepel mosterd toe, de zwarte peper en eventueel nog wat zeezout als je dat nodig vindt. (Ik zelf voeg geen extra zout meer toe en vind de twee bouillonblokjes genoeg. Maar proef even en voeg zout toe als je dat lekker vindt).
  12. Pureer alles tot een egale soep en serveer met het paddestoelen/linzen mengsel, de rucola en eventueel geroosterd brood. Eet smakelijk!