Soep is bij ons een weekend traditie. De afgelopen weekenden hebben we veel pompoensoep gegeten en dit waren we echt even zat. Eigenlijk hadden we wel zin in een échte groentesoep, zo eentje die je vroeger op zondag at. Ik vind het leuk om een plantaardige variant van ouderwetse gerechten te maken en vaak is dat echt niet zo lastig. Natuurlijk kun je voor een soep geen balletjes gebruiken en moet je soms op de ingrediënten van een bouillonblokje letten, maar eigenlijk is het verder niet zoveel anders dan de versie met vlees. Ik zorg er wel voor dat ik biologische groente gebruik van goede kwaliteit. Vlees geeft gerechten veel smaak. Laat je het vlees weg, dan zijn smaakvolle groenten een must! Onze wortelen koop ik bij de groenteboer met het zand er nog aan. De wortelen zijn vers en ruiken ongelofelijk zoet! Dat proef je echt terug in de soep. Ook gebruik ik biologische bouillonblokjes met natuurlijke ingrediënten en zeezout.

Het recept maakt een gigantische pan van ongeveer 9 à 10 liter soep. Als ik een verse soep maak sta ik toch al in de keuken, dus ik maak dan meteen veel. Ik vries de helft in en zo hebben we volgend weekend ook soep. Je kunt het recept gerust halveren voor een kleinere pan soep. Ook gebruik ik maar 6 bouillonblokjes op 5 liter water. Gebruik gerust meer als je dat lekker vindt of voeg op je bord wat zeezout toe. 

Ingrediënten voor de groentesoep

Voor ongeveer 8 liter soep

 • 800 gram winterpeen (ongeveer 4 grote penen)
 • 2 prei
 • 5 stengels bleekselderij
 • 4 grote tenen knoflook
 • 300 gram aardappel
 • 300 gram knolselderij (ongeveer 1/2 knol)
 • 500 gram gesneden en gewassen boerenkool
 • 5 liter water
 • 6 groentebouillonblokjes
 • 200 gram volkoren spaghetti (ik gebruik dit als vermicelli)

Zo maak je het:

 1. Was alle groenten goed en snijd alles in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
 2. Breek de spaghetti in stukjes van 3 à 4 cm.
 3. Doe alle groenten met de spaghetti in een grote pan samen met 5 liter water en 6 bouillonblokjes.
 4. Pers 4 tenen knoflook uit boven de pan.
 5. Breng aan de kook. Als het kookt zeg je het vuur middelhoog en kook je de groentesoep tot alle groenten gaar zijn. Ik laat mijn soep ongeveer 3 kwartier pruttelen voor een lekkere sterke smaak.
 6. Serveer de soep met stokbrood of afbakbroodjes. Eet smakelijk!

Variatietip:

In plaats van spaghetti kun je ook 200 gram macaroni of witte bonen gebruiken.
Voeg wat zeewiervlokken toe aan de soep voor extra mineralen en jodium.