Vorig weekend was ik jarig en natuurlijk moet er dan iets lekkers op tafel komen te staan. Genoeg appels voor een grote appeltaart had ik niet dus besloot ik kleine appeltaartjes te maken. Wel gezond natuurlijk en ik wilde niet te lang in de keuken staan. Gelukkig kun je met heerlijk fruit en een paar zoete dadels hele lekkere taartjes maken die niet al te veel tijd kosten.  

Ik gebruikte voor de appeltaartjes appel (natuurlijk) en wilde bosbessen. Wilde bosbessen zijn ontzettend geneeskrachtig dus waarom zou ik ze niet ook in een appeltaartje verwerken. Hoe meer wilde bosbessen, hoe beter 😉 Je kunt met deze taartjes natuurlijk alle kanten op. Lekkere combinaties voor een vulling zijn:

  • appel en gedroogde abrikozen
  • appel, rozijn en speculaaskruiden
  • appel en peer
  • appel en gedroogde ananas
  • appel, gekonfijte gember en rozijn 

Ik zou zeggen, experimenteer in de keuken en probeer een paar lekkere combinaties uit. 



 

Ingrediënten voor de mini appeltaartjes met bosbes

voor 12 taartjes

Het deeg

  • 130 gram havermeel
  • 130 gram speltbloem 
  • 10 medjoul dadels ± 220 gram 
  • 40 gram kokosolie, gesmolten
  • 50 ml water
  • snuf zeezout
  • 6 gram bakingsoda
  • 1 eetlepel azijn of appelazijn

Eet je glutenvrij? Helemaal geen probleem. Vervang de bloem dan door boekweitmeel en gebruik glutenvrije haver.

De vulling

  • 2 appels
  • 140 gram bosbessen
    (ik gebruik wilde bosbessen, gewoon uit de vriezer)
  • 20 gram kokosbloesemsuiker

Je hoeft de bosbessen niet te ontdooien voor dit recept. 



 



 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Ontpit de 10 dadels en maal deze vervolgens met 50 ml water tot een soort grove pasta. Er mogen best nog wat stukjes in zitten. Ik blend de dadels met water in mijn blender, maar met een sterke staafmixer gaat dit ook. (Je kunt je dadels ook van te voren even weken in lauwwarm water, dan blenden ze makkelijk).
  3. Doe de dadelpasta in een grote kom en voeg hier het meel, de gesmolten kokosolie, een snuf zout, bakingsoda en azijn aan toe. Kneed alles tot een mooi deeg stevig deeg. 
  4. Vet een muffinvorm in met een beetje kokosolie en bebloem de vormpjes. Pak een stukje deeg en druk deze tot een platte schijf in je hand. Plaats deze plak deeg in de muffinvorm en druk de randen met je handen aan. Je maakt er kleine deegbakjes van. (Zie onderstaande foto). Ga door totdat alle 12 vormpjes gevuld zijn met een deegbakje. 
  5. Snijd 2 appels in hele fijne blokjes en doe deze in een kommetje. 
  6. Weeg 140 gram bosbessen af en voeg deze samen met 20 gram kokosbloesemsuiker toe aan de stukjes appel. Hussel alles even door met je handen. 
  7. Tot slot verdeel je de appel/bosbes vulling over de deegbakjes, druk de vulling een klein beetje aan. De bakjes mogen best vol zitten, fruit slinkt altijd iets in de oven. 
  8. Plaats de appeltaartjes in een voorverwarmde oven voor 35 tot 40 minuten. Houd altijd goed je eigen oven in de gaten, iedere oven is anders. De appeltaartjes zijn gaar als het deeg mooi bruin kleurt en stevig aanvoelt. Eet smakelijk! 

Mocht je wel genoeg appels hebben voor een grote appeltaart, probeer dan eens deze glutenvrije appeltaart.