Met simpele, verse ingrediënten kun je de lekkerste maaltijden maken, daar is dit recept een goed voorbeeld van. Deze tomatensaus draait helemaal om de tomaat en is zo zo lekker! Ook heb je niet veel verschillende groenten nodig voor deze saus, alleen tomaat, champignons, ui en verse basilicum. Basis ingrediënten voor een heerlijk pastasaus. Het geheim van deze tomatensaus zit hem in de bereiding. Ik laat de tomaten helemaal inkoken tot een dikke saus, op deze manier krijg je een fantastische rijke tomatensaus die vol zit met smaak.
Tip: in de lente/zomer zijn de tomaten ontzettend lekker. Als je goede tomaten kunt vinden (voor een leuk prijsje) koop er dan gewoon een heleboel! Ik doe dat vaak in de zomer en maak dan een hele grote pan met deze tomatensaus. Ik vries het in porties in en heb zo altijd een snelle maaltijd achter de hand.
Ingrediënten voor de tomatensaus
voor 2 personen
- 2 gele uien
- 400 gram kastanje champignons
- 8 tomaten (ongeveer 700 gram)
- handje verse basilicum
- 1 blik gepelde tomaten
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- eventueel 2 eetlepels arrowroot of maizena
- pasta naar keuze
De sleutel tot een goede tomatensaus is toch wel het toevoegen van een klein beetje suiker. Tomaten zijn van zichzelf wat zurig en suiker balanceert dit. Natuurlijk voegen we geen geraffineerde suiker toe, ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker zijn beide goede opties. Ook zou je een beetje agave siroop of rauwe honing toe kunnen voegen. Proef bij het maken van de saus gewoon even of je het lekker vindt en voeg meer of minder suiker toe naar smaak.
Zo maak je het
- Was alle tomaten en snijd ze in kleine stukken.
- Maak de champignons schoon en snijd deze in partjes (door ze in partjes te snijden houden ze mooi hun vorm tijdens het koken).
- Snijd de uien in halve ringen.
- Verwarm een pan met dikke bodem (ik gebruik een gietijzeren stoofpan) en fruit de uien in een laagje water of klein beetje olie. Als de uien glazig zijn voeg je de champignons en 3 uitgeperste teentjes knoflook toe. Bak even 5 minuutjes mee.
- Voeg nu de gesneden tomaten, 1 blikje gepelde tomaten en de kokosbloesemsuiker toe.
- Laat alles op middelhoog vuur ongeveer een halfuur pruttelen, roer af en toe even goed door. De tomaten laten veel water vrij, het is de bedoeling dat dit water verdampt en de saus lekker dik wordt. Sluit de pan dus niet af met een deksel, dan kan het water niet verdampen. Doordat we de saus inkoken krijg je straks een ontzettend smaakvolle tomatensaus.
- Na een halfuur is de saus mooi ingekookt en dik. Als de saus toch nog iets te dun is voeg je een papje van arrowroot of maizena toe: 2 eetlepels arrowroot + 2 eetlepels koud water. Meng dit papje even goed in een kopje of glas en voeg het daarna toe aan de saus. Roer goed door!
- Maak de saus af met een flinke snuf peper en zeezout, wat verse basilicum en serveer met je favoriete pasta. Eet smakelijk!