Sommige soorten fruit zijn te mooi of te lekker om zomaar in een smoothie te verwerken. Deze vijgen bijvoorbeeld, wij eten ze niet vaak en als we ze dan hebben zorg ik dat ze centraal staan in een gerecht. Ik ontving deze vijgen van De Gezonde Apotheker en wat waren ze lekker! Ik kan me nog steeds verbazen over hoe goed fruit soms kan smaken en hoeveel smaken er in één vrucht zitten. De vijgen smaakten zoet, sappig en deden me denken aan verse vanille.
Deze maaltijdsalade maakte ik voor het eerst en is heel spontaan ontstaan. Ik had een prachtige krop eikenbladsla bij de biologische winkel gevonden en er was nog wat rucola over van de pizza die ik vrijdagavond maakte. Uien heb ik ook altijd liggen en de walnoten stonden nog in het keukenkastje. De vijgen doen het fantastisch met het bittere van de rucola en walnoten, en de gekarameliseerde uien maken de salade Γ©cht af. Mocht je nou geen verse vijgen kunnen vinden, dan zijn gedroogde vijgen of abrikozen ook heel geschikt.
IngrediΓ«nten voor de maaltijdsalade met vijg
voor 2 personen
- 4 verse vijgen
- 6 middelgrote gele uien
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 3 theelepels balsamico azijn
- 200 gram ongekookte gierst
- 120 gram eikenbladsla
- 40 gram rucola
- 1 Γ 2 handjes walnoten
- 1 flinke hand rozijntjes
dressing:
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels milde mosterd
- 3 eetlepels kokosboesemsuiker
Zo maak je het
- Snijd de uien in halve ringen. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien in een laagje water. Als de uien zacht zijn (na ongeveer 10 minuten) voeg je 3 eetlepels kokosbloesemsuiker, 3 theelepels balsamicoazijn en een snuf peper en zeezout toe. Als er niet genoeg vocht meer in de koekenpan zit voeg je nog een scheutje water toe. Stoof de uien nog ongeveer 15minuten op laag vuur. De uien zijn klaar als ze helemaal zacht en gekarameliseerd zijn en al het vocht verdampt is. Zet het vuur uit en houd de uien nog even apart.
- Weeg de gierst af en kook de gierst gaar in een pannetje met water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Ondertussen was je de sla en rucola goed af en plaats je deze op een mooi groot bord.
- Snijd de vijgen in 4 partjes en snijd elk partje ook weer doormidden (elke vijg snijd je in 8 stukjes).
- Maak de dressing door de azijn, mosterd en kokosbloesemsuiker met een vork even te mengen.
- Als de gierst klaar is giet je deze af. Je kunt de gierst warm door de salade scheppen, maar voor een koude salade spoel je de gierst af onder de koude kraan en laat je het goed uitlekken.
- Verdeel de gierst over de sla en rucola, en voeg de walnoten, vijgen, rozijnen, gekarameliseerde uien en dressing toe.
- De salade is heerlijk als lunch of als avondmaaltijd met een lekkere soep. Eet smakelijk!