Bananenbrood maak ik ontzettend vaak. Er blijven regelmatig een paar rijpe bananen over en die zijn ideaal in een brood of cake. Deze versie met amandelmeel is toch wel de lekkerste tot nu toe. Mijn vriend moest denken aan amandelstaaf toen hij een hap nam. Nou weet ik niet of wij nog goed weten hoe een รฉchte amandelstaaf smaakt, aangezien het jaren geleden is dat we dat voor het laatst gegeten hebben, maar toch! Dit bananenbrood is ook makkelijk glutenvrij te maken als je het volkorenmeel vervangt voor boekweitmeel. Het brood is ontzettend voedzaam en ideaal als tussendoortje of als lunch met een lekkere klodder citroenjam.

Ingrediรซnten voor het bananenbrood

  • 3 grote rijpe bananen
  • het sap van 2 citroenen
  • rasp van 1 citroen
  • 160 gram geraspte wortel (ongeveer 1 grote winterpeen)
  • 60 gram rozijnen
  • 90 gram walnoten
  • 150 gram amandelmeel
  • 180 gram havermout
  • 15 gram gemalen lijnzaad
  • 50 gram volkorenmeel
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 flinke theelepel gember
  • 1 flinke theelepel kardemom
  • een snuf zeezout
  • 200 ml water

Zo maak je het

Benodigdheden: ronde springvorm (ik gebruikte een springvorm met een diameter van 24 cm)

Verwarm de oven voor op 180ยฐ C

  1. Rasp de wortel, breek de walnoten in kleinere stukjes en rasp de schil van 1 citroen.
  2. Doe alle ingrediรซnten (behalve de bananen, het citroensap en het water) in een grote mengkom.
  3. Meng de bananen in een blender met 200 ml water en het citroensap tot een soort bananenmelk. Dit kan ook met de staafmixer.
  4. Meng de bananenmelk met de droge ingrediรซnten en meng alles even goed met een spatel.
  5. Bekleed de springvorm met bakpapier en doe het brood mengsel hierin.
  6. Bak het brood in een voorwarmde oven voor ongeveer 60 minuten. Het brood blijft een klein beetje plakkerig.
  7. Laat het brood goed afkoelen voordat je het uit de vorm haalt en aansnijdt.
  8. Eet smakelijk!