Pannenkoeken worden bij ons thuis veel gebakken. Ze worden gegeten als lunch, ontbijt of zelfs hartig met een lekkere groente vulling. Plantaardige pannenkoeken zijn helemaal niet zoveel anders dan de versie met eieren en koemelk. Ze zien er hetzelfde uit, smaken bijna identiek en je kunt ze nog steeds beleggen met stroop.

Ik bak mijn pannenkoeken al heel wat jaren met roggemeel. Rogge heeft van zichzelf een hele lekkere volle smaak en dat komt de pannenkoeken echt ten goede. Ook is rogge ontzettend gezond, rogge bevat veel minder gluten dan tarwemeel en is rijk aan vitaminen en mineralen: vitamine E, K, ijzer, calcium, fosfor, jodium, magnesium, koper en zelfs selenium. Bovendien is roggemeel erg betaalbaar, ook biologisch (500 gram kost rond de 1,50). Super gezonde pannenkoeken dus, die ook nog eens goed zijn voor je portemonnee.



 

IngrediΓ«nten voor de pannenkoeken met roggemeel

voor Β± 12 tot 14 pannenkoeken

  • 150 gram volkoren roggemeel
  • 100 volkoren tarwe- of boekweitmeel
  • 700 ml plantaardige melk
  • snuf zeezout
  • (eventueel wat kaneelpoeder, gember poeder of kardemom)
  • beetje kokosolie om in te bakken

Ik heb gemerkt dat ik soms meer melk nodig heb en soms minder bij het bakken van pannenkoeken. Dat ligt aan de kwaliteit van het meel: hoe vers is het meel, gebruik je volkoren of bloem enz. Als je beslag toch nog iets te dik is, voeg je gewoon iets meer melk toe.Β 

Als beleg gebruiken wij vers fruit, appelstroop, perenstroop of een lekkere biologische jam zonder suiker.

Zo maak je het

  1. Pak een grote mengkom, weeg het meel af en doe het meel in de kom samen met een snuf zout (en eventueel de kruiden).
  2. Meet 700ml plantaardige melk af en voeg dat toe aan het roggemeel.
  3. Meng het geheel met een garde tot een smeuΓ―g beslag.
  4. Bak de pannenkoeken één voor één in een hete koekenpan.

Gebruik voor de eerste pannenkoek een klein beetje kokosolie om de bodem van de pan mee in te vetten. Op deze manier mislukt de eerste pannenkoek niet. Ik gebruik voor het bakken van pannenkoeken een goede anti-aanbakpan en gebruik alleen bij de 1e pannenkoek een beetje olie. Mocht je nou merken dat halverwege het bakken de pannenkoeken een beetje blijven plakken, dat vet je de pan even weer in. Eet smakelijk!

Probeer ook eens deze glutenvrije pannenkoekjes met bosbessen sausΒ