Ik ben groot voorstander van simpel, gezond en biologisch eten. Uitgebreide recepten zijn erg leuk om te maken, maar op een doordeweekse dag werkt dat niet. Makkelijk en snel koken is prima te doen met verse en gezonde ingrediΓ«nten, daar heb je echt geen pakjes en zakjes voor nodig. Het voordeel van plantaardig eten is dat je een gerecht makkelijk samen kunt stellen. Groente, een zetmeel product, lekkere kruiden en je komt al een heel eind. Het recept voor deze snijbonen met bataat is ook zo’n makkelijk en snel gerechtje. Het is heerlijk met wat vers gebakken brood, gekookte rijst of couscous. Ook kun je er mee variΓ«ren, door een keer pompoen of witte bonen toe te voegen.
Ik gebruikte biologische snijbonen van BeterBio. Deze snijbonen komen gewoon uit Friesland en werden vers (en zonder plastic) bij ons thuis bezorgd. Ik vind het belangrijk om goede kwaliteit groente en fruit te gebruiken, het liefst van biologische oorsprong. Ook dat proef je terug op je bord.
IngrediΓ«nten voor de kruidige snijbonen:
Voor ongeveer 2 personen
- 350 gram snijbonen
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenstukjes (zonder zout)
- 3 eetlepels tomatenpuree (zonder zout)
- 3 theelepels shoarmakruiden
(Ik gebruik biologische shoarmakruiden van Het Blauwe Huis, zonder zout) - 2 theelepels kokosbloesemsuiker
- een scheutje ketjap
- 1 bataat (ongeveer 450 gram)
- eventueel wat peper en zout
Zo maak je het:
- Was de snijbonen en snijd ze in schuine reepjes van ongeveer 1 cm breed.
- Schil de bataat en snijd deze in blokjes.
- Zet een pannetje op met water en kook de snijbonen en bataat tot ze gaar zijn. (Ik kookte beide in 1 pannetje).
- Snijd de uien in ringen.
- Smoor de uien met twee uitgeperste teentjes knoflook in een laagje water. Dit gaat het beste in een koekenpan met deksel. Laat de uien smoren tot ze zacht en glazig zijn.
- Als de uien zacht zijn voeg je de tomatenpuree, tomatenblokjes, shoarmakruiden, kokosbloesemsuiker en ketjap toe. Roer even goed door.
- Als de snijbonen en bataat gaar zijn giet je deze af en voeg je deze toe aan de koekenpan.
- Laat nog even 10 minuutjes sudderen op laag vuur.
- Het gerecht is klaar als het vocht verdampt is en je een mooie dikke saus over houdt.
- Serveer met rijst, gierst of couscous. Eet smakelijk!